De ce apar certurile în cuplu şi cum pot fi aplanate conflictele

Motivele de la care partenerii de cuplu declanşează cearta se învârt în jurul banilor, al sexului sau al copiilor. Toate aceste aspecte ale vieţii în comun trebuie discutate înainte de căsătorie.
  • Publicat:
De ce apar certurile în cuplu şi cum pot fi aplanate conflictele

Există foarte puţine cazuri de cupluri care să nu treacă, la un moment dat în viaţă, prin situaţii conflictuale. Pentru a le evita, sau, în ultimă instanţă, pentru a le ameliora, este vital să ştii care sunt şi de la ce se iscă discuţiile.

 

De cele mai multe ori, motivele de la care partenerii de cuplu declanşează ceartă se învârt în jurul banilor, al sexului sau al copiilor. Toate aceste aspecte ale vieţii în comun trebuie discutate înainte de căsătorie


 

Chiar şi aşa însă, nu întotdeauna cheia succesului matrimonial stă în putinţa de comunicare, mai ales că uneori ştafeta ajunge să fie preluată de unul dintre parteneri, care, în încercarea de a acoperi lipsurile interrelaţionale ale celuilalt, face exces de zel.

 

Psihoterapeuţii au căzut de acord asupra existenţei câtorva situaţii declanşatoare de conflicte, care, odată stabilite şi înţelese, pot fi remediate cu un pic de voinţă şi multă deschidere faţă de partenerul de viaţă. Iată care sunt acestea: 



1. Lipsa de încredere

Încrederea reprezintă o trăsătură de bază pe care orice relaţie amoroasă trebuie să o îndeplinească în scopul de a funcţiona. Problemele în acest sens apar atunci când unul dintre parteneri (deopotrivă femeia sau bărbatul) îşi bănuieşte jumătatea că ascunde anumite lucruri sau că nu-şi da silinţa suficient pentru a face lucrurile să meargă. În anumite cazuri, apare şi bănuiala unei eventuale aventuri extraconjugale, situaţie în care intervine şi gelozia.

 

Soluţia pentru această posibilă situaţie conflictuală este discuţia prelungită cu partenerul. Puteţi cere lămuriri, invoca anumite gesturi şi apela la încrederea în partener. Recomandarea psihoterapeutilor specializaţi pe probleme de cuplu este aceea de a discuta deschis cu partenerul în legătură cu sentimentele care vă unesc, în legătură cu eventualele bănuieli avute. Abilitatea de a avea încredere în cineva este vitală, atât în cazul relaţiei de cuplu, cât şi în cazul relaţiilor sociale. Astfel, dacă lipsa de încredere persistă, poate ar fi bine să vă uitaţi cu atenţie la trecut şi să detectaţi posibile cauze pentru care experimentaţi senzaţiile de neîncredere.

 

Recomandări:

 

– fiţi consecvenţi

 

– nu întârziaţi, iar dacă o faceţi totuşi, anunţaţi din timp că nu veţi ajunge la timp

 

– ţineţi-vă întotdeauna de cuvânt, în sensul în care sunaţi atunci când promiteţi că o s-o faceţi

 

– nu minţiţi, nici măcar nevinovat (nici pe partener, nici pe ceilalţi)

 

– fiţi deschişi, chiar şi atunci când aveţi o discuţie în contradictoriu, cu partenerul de viaţă

 

-fiţi receptivi atunci când vine vorba despre sentimentele celui de lângă dumneavoastră, chiar dacă nu sunteţi de acord cu opinia lui

 

– înţelegeţi şi respectaţi limitele partenerului

 

– fiţi un bun ascultător

 

– încercaţi să nu exageraţi atunci când lucrurile nu iau întorsătura dorită

 

– nu aduceţi în discuţie probleme mai vechi; odată ce rostiţi anumite lucruri, nu le veţi mai putea retracta

 

– nu lăsaţi gelozia să distrugă încrederea şi afecţiunea



2. Dificultăţi legate de viaţa intimă

Este bine de ştiut că şi partenerii care se iubesc foarte mult pot experimenta astfel de probleme. Dilemele cele mai des întâlnite în acest sens sunt direct relaţionate de aspecte precum frecvenţa actelor sexuale, măsura satisfacţiei de cuplu sau maniera de a întreţine actele sexuale.

 

Aducerea în discuţie a problemelor sexuale nu este doar o modalitate foarte bună de a rezolva conflictele, ci şi o manieră ideală de dezvolta subiectul, împărtăşind apoi eventualele fantezii sexuale şi nu numai. În cazul femeilor, discuţiile conduc spre intimitate, în vreme ce bărbaţii au nevoie de noutate pentru a întreţine flacăra pasiunii. Aşadar, găseşte maniere de a împrospăta mereu relaţia de cuplu, dacă vrei ca ea să meargă ca pe roate!

 

3. Certuri cauzate de lipsa banilor

În multe cupluri, banii reprezintă o problemă reală, una de care se lovesc zilnic, presantă şi greu de soluţionat. Partenerii de cuplu ajung să aibă diferenţe pe baza deciziilor pecuniare care se iau în familie, pe baza manierei în care se economisesc ori nu banii, şi nu numai. Fiind un subiect delicat, se pare că foarte puţine persoane pot discuta deschis despre el.

 

Soluţia cea mai bună ar fi să aduceţi vorba despre situaţia financiară o dată la fiecare trei luni şi să stabiliţi care sunt cele mai bune decizii cu privire la cheltuirea, economisirea şi investirea lor. Alcătuiţi împreună o listă cu cele mai importante obiective care trebuie atinse în viitorul apropiat şi evaluaţi în ce măsură se pot realiza. După trecerea perioadei, analizaţi felul în care aţi realizat ce v-aţi propus sau nu, căzând de acord asupra celui mai bun plan de atac. 



4. Aplanarea conflictului

Toate cuplurile au divergenţe de opinii. Secretul nu stă în cantitatea momentelor conflictuale, ci în înţelepciunea cu care sunt soluţionate. Abordările distructive, de genul ţipat, strigăt sau aruncat cu lucruri după celălalt, nu fac decât să înrăutăţească lucrurile. Aşadar, începeţi prin a aduce vorba despre eventualele nemulţumiri pe care le aveţi vizavi de partener, dar nu o faceţi seara, la sfârşitul unei zile lungi de lucru, pentru că riscaţi să nu obţineţi efectul dorit! Încercaţi să nu reproşaţi partenerului faptul că nu va acordă suficientă atenţie, ci formulaţi nemulţumirea în aşa măsură încât să înţeleagă că aveţi mai multă nevoie de el.

 

Folosiţi cuvinte neutre, nu monopolizaţi discuţia doar în favoarea dumneavoastră şi rămâneţi deschis/deschisă şi la nevoile celuilalt! Admiteţi că oricine se poate înşela şi nu faceţi uz de eventualele dizabilităţi pe care le aveţi (fie ele fizice ori sentimentale)!

Lăsaţi întotdeauna deschisă portiţa comunicării şi nu puneţi punct discuţiilor situându-le într-o zonă fără ieşire; nu trageţi concluzii şi nu daţi verdicte!

Comunicaţi! În acest fel, orice conflict ar trebui să aibă soluţii. Mult succes! 

Urmărește CSID.ro pe Google News