Deseori, pentru cuplurile ce doresc să aibă un copil, sterilitatea reprezintă o adevărată dramă. Ea poate fi cauzată de mai multe lucruri. Chiar dacă ştiinţa a făcut mari progrese în acest domeniu în ultima vreme, unele cupluri sterile vor fi nevoite, totuşi, să ducă veritabile lupte pentru a-şi realiza dorinţa.
Sterilitatea poate fi definită ca imposibilitatea unui cuplu de a declanşa o sarcină. Se poate vorbi despre hipofecunditate când, după 1 an de viaţă sexuală normal activă, cuplul nu reuşeşte să obţină o sarcină. În realitate, se pare că sterilitatea nu vizează decât o mică parte din cupluri (aproximativ 4%).
Fecunditatea femeii atinge apogeul în jurul vârstei de 25 de ani. prin urmare, pentru femeile de această vârstă al căror partener nu este steril este mai uşor să obţină rapid o sarcina: aproximativ 4 luni.
Între 25 şi 35 de ani, fecunditatea descreşte treptat. După 35 de ani, o sarcină din două se soldează cu un avort (deseori precoce, cu o întârziere a menstruaţiei). După 38 de ani, ar fi bine ca femeia gravidă să facă o amniocenteză, deoarece cresc riscurile de a aduce pe lume un copil suferind de o anomalie cromozomică.
Cauze mecanice
Cauze hormonale
Cauze psihologice
Acestea au legătură cu proasta calitate a spermatozoizilor sau chiar cu absenţa totală a gameţilor masculini, ori cu incapacitatea acestora din urmă de a ajunge în lichidul spermatic.
Dacă sunteţi de părere că faceţi parte din cuplurile sterile, duceţi-vă împreună la medic, care vă va prescrie toate analizele necesare pentru a determina cauza lipsei voastre de fertilitate. Există numeroase tratamente potrivite pentru fiecare caz.
Sursă: „ABC-ul sexualităţii”, www.teora.ro