În cadrul terapiei de cuplu poate fi remarcat un comportament extrem de ciudat, prin care unul dintre parteneri se desparte, pleacă sau îşi alungă partenera, pentru ca apoi, după o perioadă, să o cheme înapoi.
Acest comportament este numit sindromul yo-yo în cuplu, deoarece seamănă cu jucăria yo-yo căreia îi dai drumul pentru a o aduce înapoi. Surprinzător sau nu, multe dintre cupluri suferă de acest sindrom, ceea ce îl face pe unul dintre parteneri să sufere enorm, considerându-se jucăria celuilalt.
De fapt, din perspectivă psihologică, ambii parteneri pot avea anumite tulburări de natură psihică. Pentru a fi cât mai simplu de înţeles, psihologul Constantin Cornea descrie comportamentele ambilor parteneri, pentru a putea vedea dacă nu cumva cuplul din care faceţi parte suferă de acest sindrom.
Comportamentele persoanei care suferă de sindrom yo-yo pot fi următoarele:
În acest sens, putem vorbi de faptul că îşi obligă partenera să îi accepte: scandalurile, jignirile, lipsa de acasă, egoismul în privinţa cheltuirii banilor doar în scop propriu, faptul că este normal ca el să îşi piardă toţi banii la jocuri de noroc, ca acesta să consume alcool zilnic, să accepte tot felul de elemente bizare din perspectivă sexuală, să accepte ca el să şofeze sub influenţa alcoolului, să stea cu el în baruri, în cluburi sau oriunde doreşte el, până când doreşte el, în orice condiţie impusă de el, să îi accepte gelozia independent de faptul că nu este întemeiată pe fapte, să îi accepte controlul timpului şi al activităţilor, fără crâcnire.
Afecţiunile de natură psihică de care poate suferi partenerul care impune sindromul yo-yo în cuplu pot fi:
Trebuie menţionat că nu toate persoanele care suferă de una sau mai multe dintre tulburările de natură psihică descrise mai sus prezintă şi sindromul yo-yo în cuplu.
Comportamentul yo-yo în cuplu poate fi determinat şi de anumite situaţii sau evenimente, precum:
În egală măsură, trebuie să vorbim şi despre persoana care devine jucăria yo-yo a personajului de mai sus. Despre aceasta este bine să subliniem următoarele aspecte care o fac să rămână în acea relaţie toxică. Partenera de cuplu care rămâne blocată în „jocul” yo-yo poate suferi de următoarele probleme:
De asemenea, aceasta poate rămâne în acest „joc” din cauza unor probleme precum:
Situaţiile pot fi diverse şi pot apărea în viaţa persoanei mai devreme sau mai târziu, declanşând această dependenţă de partener. Însă putem spune că, în general, problemele ei pot fi următoarele:
La baza acestui sindrom pot sta o multitudine de factori. De aceea, recomandarea ar fi ca persoanele care se regăsesc în astfel de situaţii să apeleze la un psihoterapeut. Trebuie să subliniem că pot fi situaţii în care poate fi necesară şi intervenţia unui psihiatru.
Tocmai pentru faptul că fiecare cuplu ce suferă de acest sindrom are o alchimie proprie, trebuie descoperite iţele ce au dus la această problemă şi construit un plan terapeutic personalizat.
De aceea, singura recomandare o reprezintă psihoterapia de cuplu. În cazul în care doar unul dintre parteneri este conştient de aceste probleme iar celălalt le neagă, poate în primă instanţă să apeleze doar el la psihoterapie. Astfel putem spune că îşi poate găsi un echilibru ce poate convinge şi cealaltă persoană să apeleze la psihoterapie.