Virusul HPV – cum se transmite, analize și prevenție

  • Publicat:
  • Actualizat:
Virusul HPV - cum se transmite, analize și prevenție

Virusul HPV sau Human Papilloma Virus este extrem de contagios, infecţia cu acesta fiind frecvent întâlnită. Statisticile medicale au demonstrat că până la 80% din persoanele active sexual dobândesc acest virus, la un moment dat în decursul vieţii. Important de reţinut este că aproximativ 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome.

Există totuşi o latură pozitivă, şi anume că virusul poate dispărea în timp, însă doar în cazurile în care sistemul imunitar este suficient de puternic şi poate lupta împotriva acestuia. Din nefericire consecinţa cea mai gravă este că HPV-ul poate duce la apariţia cancerului de col uterin, care este al doilea ca frecvenţă dintre toate tipurile de cancer în întreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de sân).

Există peste 100 de tulpini de HPV, infecţiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, 30-40 afectează zona genitală a femeilor şi a bărbaţilor şi se clasifică în două mari categorii:

  • virusul HPV cu risc oncogen scăzut: pot provoca o serie de alte afecţiuni benigne, vegetaţii veneriene;
  • virusul HPV cu risc oncogen crescut: infecţia persistentă cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad înalt sau cancer de col uterin (la femei);

15 tipuri de HPV pot determina apariţia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31. Tipurile 16 şi 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.

Modalităţi de transmitere a virusului HPV

Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase şi în general, majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun semn al infecţiei. Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existenţa acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată.

MARE ATENŢIE! Virusul nu se transmite doar printr-un act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiţie obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu protejează zonele expuse, pentru că există porţiuni neacoperite de piele din zona genitală care vin în contact direct.

Virusul se transmite şi în alt mod decât pe cale sexuală, ca de exemplu prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mamă la făt în momentul naşterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină.

Cum depistăm virusul HPV

Întrucât virusul HPV este asimptomatic, trebuie în mod obligatoriu efectuate anumite teste periodice. Pentru fiecare caz în parte se recomandă efectuarea anumitor investigaţii în funcţie de rezultatul testelor de screening:

Măsuri pentru evitarea infecţiei cu virusul HPV

Pentru minimizarea riscului apariţiei infecţiei cu HPV, iată câteva măsuri care vă feresc, în cele mai multe cazuri, de un asemenea pericol:

  1. respectarea măsurilor de igienă (virusul HPV poate fi luat şi prin atingere);
  2. consult ginecologic anual, mai ales după începerea vieţii sexuale;
  3. efectuarea testului Papanicolau anual;
  4. evitarea comportamentului sexual cu risc crescut: practicaţi monogamia şi limitaţi numărul de parteneri sexuali (nu uitaţi că nici măcar prezervativul nu oferă protecţie);
  5. menţinerea unei imunităţi puternice a organismului;
  6. alimentaţie sănătoasă;
  7. utilizarea multivitaminelor, acolo unde este cazul;
  8. vaccinarea (împotriva tulpinilor HPV 16 şi 18, acestea au fost incriminate în 70% dintre cazurile de cancer). ATENŢIE: vaccinul nu asigură protecţie totală faţă de cancerul de col uterin, ci doar faţă de una dintre cauzele apariţiei acestuia, prin urmare, după începerea vieţii sexuale, este obligatoriu a fi efectuate metodele de screening anual (consultul ginecologic şi testul Papanicolau).

Nu uitaţi că cea mai gravă consecinţă a infectării cu HPV este cancerul de col uterin, statisticile anuale înregistrând peste 40.000 de românce cu acest diagnostic. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese, una dintre explicaţii fiind aceea că această formă de cancer este depistată în stadiile tardive ale bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sughiţul - cauze și remedii
Sughiţul - cauze și remedii