Una dintre cauzele pentru care o femeie nu rămâne însărcinată este sindromul ovarului polichistic. Despre cum se manifestă, dar şi soluţii de tratament am stat de vorbă cu dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică – ginecologie, specializat în tratamentul infertilităţii cuplurilor.
CSÎD: Ce sunt ovarele polichistice? Există femei predispuse acestui sindrom?
Dr. Ruxandra Dumitrescu: Sindromul ovarului polichistic este o boală genetică. Se moşteneşte de la mamă sau de la rudele acesteia, aşadar predispoziţia este mai ales pentru femeile cu ascendenţi care prezintă deja acest sindrom.
CSÎD: La ce vârstă se instalează de obicei sindromul ovarelor polichistice?
Dr. Ruxandra Dumitrescu: Se manifestă, în general, de la pubertate sau de la o vârstă tânără, spre exemplu, situată între 20-24 de ani, dar, sigur, sunt cazuri în care apar şi mai târziu.
CSÎD: Ce tratament se impune? Sunt tratabile?
Dr. Ruxandra Dumitrescu: Această boală nu se vindecă. În schimb fenomenele conexe, spre exemplu cele de o aşa-zisă „masculinizare”, acnee, seboree şi altele asemenea, se tratează relativ simplu, prin medicaţie sau chirurgie laparoscopică.
CSÎD: O întrebare arzătoare – pot avea copii femeile ce au ovare polichistice?
Dr. Ruxandra Dumitrescu: În ceea ce priveşte sarcina, da, pacientele care prezintă acest sindrom al ovarului polichistic o pot obţine. Soluţia este tratamentul. Au fost şi însă cazuri în care sarcina a apărut spontan, chiar dacă femeia suferă de acest sindrom.
CSÎD: Ce teste şi investigaţii sunt utile pentru diagnosticul ovarelor polichistice?
Dr. Ruxandra Dumitrescu: Diagnosticul se stabileşte prin examen ecografic transvaginal şi dozări hormonale.
Frecvent, această boală ovariană şi de metabolism este însă confundată sau diagnosticată incorect, situaţie care creează confuzie pacientei şi în urma căreia apar recomandări pentru medicaţie inadecvată. Trebuie diferenţiat clar “sindromul ovarului polichistic” de aspectele ecografice de ovar polifolicular. Doar sindromul ovarului polichistic are impact asupra fertilităţii şi metabolismului, celelalte fiind doar aspecte ecografice fără semnificaţie pentru sănătatea reproductivă a femeii respective.
Cel mai probabil, aspectul caracteristic apărut în urma investigaţiilor va fi de ovar mare, cu mai mult de 12 foliculi pe fiecare ovar, cu diametru de 8-10 mm, dispuşi în formă de coroană.
CSÎD: Ce simptome are sindromul ovarului polichistic şi ce semne le pot da de gândit femeilor că se pot confrunta cu această problemă?
Dr. Ruxandra Dumitrescu: Sindromul ovarului se asociază de obicei cu menstre anormale, adică mai rare, chiar la câteva luni, subfertilitate, exces ponderal, sindrom de hiperandrogenism, mai precis exces de păr pe corp, seboree, acnee, căderea părului de pe scalp, etc. Femeile care au aceste menstruaţii neregulate, care observă că slăbesc cu dificultate chiar şi cu regim alimentar, şi care prezintă şi una sau mai multe dintre simptomele pe care le-am menţionat anterior, pot veni la control, pentru a investiga prezenţa acestui sindrom.
Pacientele care suferă de sindromul ovarului polichistic necesită monitorizare de lungă durată.
.