Când vine vorba despre sănătatea sexuală nu toţi românii activi sexual sunt deschişi la discuţii libere. Şi încă vizitele la medicul dermatovenerolog sunt amânate. Ce riscă persoanele care suferă de boli cu transmitere sexuală şi nu se prezintă la medic? Care sunt cele mai frecvente diagnostice în cabinetele de dermatovenerologie din ţara noastră? A răspuns prof. Dr. George-Sorin Ţiplică, şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila – Bucureşti.
CSÎD: Care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală în România?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală de natură bacteriană este uretrita chlamydiană. ITS cu patogen viral este herpesul genital. Din păcate nu dispunem de date epidemiologice corecte întrucât raportarea cazurilor este deficitară. Cu frecvenţă ridicată se păstrează şi infecţia cu HPV (extrem de periculoasă prin potenţialul oncogen).
CSÎD: Ce alte infecţii cu transmitere sexuală mai sunt descoperite la români?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Faţă de raportările altor ţări din Europa, în România se întâlnesc mai frecvent şi cazurile de sifilis. Ca un element de gravitate, care ar solicita măsuri imediate, este şi faptul că în anul 2018 au fost raportate cazuri de sifilis congenital dar şi infecţie gonococică a nou-născutului.
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Infecţiile transmisibile pe cale sexuală (ITS) necesită un tratament cât mai rapid pentru a opri dezvoltarea bolii în organismul pacientului.
CSÎD: Ce se întâmplă, dacă se amână vizita la medic în cazul unei infecţii cu transmitere sexuală?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Lipsa tratamentului sau întârzierea acordării acestuia va duce în toate cazurile de ITS la întinderea infecţiei şi apariţia complicaţiilor morbide.
CSÎD: Ce consecinţe nefaste poate avea o simplă infecţie cu transmitere sexuală netratată?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Din păcate, cea mai frecventă ITS bacteriană şi anume infecţia genitală determinată de Chlamydia trachomatis evoluează insidios, cu minime semne şi simptome ajungînd să fie, prin dezvoltarea de complicaţii, prima cauză de infertilitate la femeie.
CSÎD: Ce se întâmplă dacă avem o infecţie cu transmitere sexuală, nu ne tratatăm şi suntem activi sexuali fără prezervativ?
Prof. Dr. George-Sorin Ţiplică: Lipsa tratamentului adecvat determină infectarea partenerilor pacientului, cu posibilitatea reinfectării sursei (în cazul în care se vindecase).
Documentare realizată şi cu sprijinul echipei Clinica Dermatologie II, Spitalul Clinic Colentina – as.univ. dr. Alexandra Irina Butacu, as.univ. dr. Ionela Manole, dr. Mihaela Zaharia, dr. Raluca Lascu, dr. Alis Salame, dr. Marius Vâlcoci.