Anorgasmia sau sindromul Coughlan este o disfuncţie sexuală în care persoana respectivă nu poate atinge orgasmul, nici măcar printr-o stimulare adecvată. Această problemă este mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi. La bărbaţi, anorgasmia este secundară unei condiţii medicale, pe când la femei poate avea cauze medicale sau psihologice. De asemenea, anorgasmia mai poate apărea ca efect secundar al consumului de antidepresive.
Anorgasmia poate fi secundară sau primară. Anorgasmia primară este caracteristică femeii active sexual care nu a avut niciodată orgasm. Studiile arată că între 15% şi 25% dintre femei nu au avut niciodată orgasm, acestea suferind de anorgasmie primară.
Anorgasmia secundară este întâlnită la aproximativ 30% dintre femei şi se referă la femeile care au avut orgasm în trecut, dar care şi-au pierdut această capacitate. Printre cauzele medicale putem aminti: dispareunia, vulvodinia, durerile pelviene cronice şi pierderea dorinţei sexuale sau a libidoului.
Din perspectivă psihologică, anorgasmia poate fi cauzată de:
De asemenea, printre cauzele psihologice ale anorgasmiei se mai numără:
În primul rând trebuie să meargă la medic pentru a exclude posibilele cauze medicale. În cazul în care, în urma consultului şi a analizelor, nu se descoperă nicio cauză medicală, este evident că vorbim despre o problemă de natură psihică.
În această situaţie, persoana respectivă ar trebui să consulte un psihoterapeut, pentru a descoperi care sunt cauzele, dar şi cum pot fi depăşite acestea.
O soluţie universală nu există, pentru că fiecare persoană are propria alchimie, propriul puzzle în care anumite piese nu se potrivesc. De aceea, este important să apelăm la un specialist pentru o soluţie personalizată.
În general, anorgasmia cauzată de probleme psihologice poate fi rezolvată prin psihoterapie, prin rezolvarea situaţiilor ce strică echilibrul intern al persoanei.
Astfel, aceasta poate învăţa să se relaxeze prin exerciţii de respiraţie, dacă printre cauze se numără anxietatea, să se împace cu propriul trecut, dacă vorbim de un trecut traumatic, sau să îşi reclădească stima de sine, în cazul în care este lipsită de încredere în propria persoană.
De asemenea, poate învaţă să rezolve soluţiile conflictuale din propria familie sau de la muncă, dacă acestea stau la baza dezechilibrului.
Din perspectiva sexologului se pot purta discuţii legate de viaţa sexuală, în cazul în care anorgasmia are la bază lipsa de experienţă sau de răbdare a unuia sau a ambilor parteneri.
În această situaţie, discuţiile sunt legate de actul sexual în sine, de preludiu şi postludiu, de atingeri, pentru a se descoperi care este scenariul sexual cel mai potrivit pentru ambii parteneri pentru a se simţi doriţi, iubiţi, împliniţi şi satisfăcuţi din perspectivă sexuală,.