Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Am nevoie să slăbesc, cum să fac?

Pe parcursul timpului, am încercat multe diete, dar care din păcate nu le-am dus la bun sfârşit… Slăbeam, dar în scurt timp le puneam la loc . Pe la 17 ani după 2 săptămâni de „foame”, slăbisem în jur de 20 kg, doctorul de familie m-a găsit cu anemie… bineînţeles ca toate kg pierdute le-am pus apoi la loc. Anul trecut slăbisem în jur de 15 kg (cu regimul disociat şi mers pe jos foarte mult), dar cum am revenit la obiceiurile proaste din timpul sărbătorilor de a mânca fără a conştientiza cantitatea, kg pierdute au revenit.

Acum am 26 ani, sunt atentă într-o oarecare măsură la ceea ce mănânc, de exemplu:

mic dejun – o cană de 200 ml lapte cu cafea şi îndulcitor 0 calorie (1 sau 2 pastiluţe), şi 2 sau 3 fete biscotate;

prânz – aici depinde, salată cu roşie, ceapă şi cracker, sau mămăligă cu brânză (100 g) sau orice fel de mâncare dar nu în cantitate enormă;

gustare: un  fruct (măr, banană, sau orice alt fruct);

cina: care e în jur de ora 5, o cana cu iaurt magro (200 g) cu aproximatie.

Câteodată rar mănânc ceva dulce. Într-o oarecare măsură sunt atentă la caloriile consumate pe parcursul zilei. Din cauza serviciului am o viaţă cam sedentară, cu toate că încerc uneori când am timp să ies la plimbare, jumatate de oră, o oră depinde de cum e timpul afară. Dar parcă tot nu slăbesc, nu stiu e undeva unde greşesc şi nu stiu unde. Sportul ştiu că e esenţial, dar nu am rezistentat să-l practic. Ajunsesem la 98 kg, acum am 90 kg la o înălţime de aproape 1,60. Ce aş putea să fac ca să slăbesc sănătos şi kg pierdute să nu se mai pună la loc?

Întrebare pusă de: Iacob Raluca

Răspunsul specialistului

Organismul dvs a inceput “cursa” cu dietele din nefericire foarte devreme – mentionati o dieta la 17 ani – si intr-un mod foarte agresiv – diete de infometare, hipocalorice si contra-cronometru, acest lucru ducand in prima etapa la o carentare a organismului pe partea de sanatate – anemie, slabiciune, stare de rau – iar in timp prin repetarea dietelor de acest fel la un raspuns neprietenos din partea organismului pe partea de metabolism bazal – scaderea lui ca valoare absoluta. 

Metabolismul bazal este acel numar de calorii pe care organismul trebuie sa il consume in fiecare zi pentru a supravietui – respiratie, circulatie, termogeneza, diviziuni si regenerari celulare, adica toate acele functii vitale zilnice pe care trebuie sa le asiguram obligatoriu. Noi trebuie sa ii asiguram prin dieta – adica prin mancare si bautura = calorii pentru a-si mentine functiile vitale de baza.

Riscurile majore in momentul in care infometam organismul sunt ca el sa isi reduca aceasta cifra a metabolismului bazal la o valoare nerezonabil de mica fata de setarile lui anterioare (el va ajunge sa consume cat i se aduce ca si aport caloric zilnic prin mancare si bautura) si vom reusi in acest fel sa ne condamnam cronic la o dieta cu aport caloric minimal (mancam putin = “ardem” metabolism bazal putin), iar orice tentativa de reintoarcere ulterioara la o dieta mai complexa, mai consistenta caloric va fi sanctionata la cantar de niste kilograme care vin foarte repede (mancam mai mult dar metabolismul a ramas tot la valoare scazuta, deci retinem calorile in plus sub forma de kilograme).

In cazul de fata diagnosticul este de obezitate gradul 1-2, cu un IMC de 35 kg/mp si este important sa se faca rapid un bilant complet al organismului – estimarea ratei metabolice, aprecierea obiceiurilor alimentare, bilantul caloric si nutritional – vitamine, minerale prezente in dieta zilnica, screening-ul complet al starii de sanatate cu analize de sange tintite. Doar dupa integrarea tuturor informatiilor se poate stabili o dieta corecta – de scadere ponderala  cu un ritm corect de slabire si ulterior un stil de viata echilibrat  pe termen lung.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...