Atacuri de panica
Buna ziua, Ma adreses d-vstra pentru sotul meu, in varsta de 41 ani, 185 cm si 90 kg( tinichigiu auto, ) -in urma cu 2 ani a inceput sa simta un fel de palpitatii in dreptul inimii, speriat, am mers impreuna la un specialist cardiolog, dupa toate investigatiile facute nu i-au gasit modificari nici la inima nici cu tensiunea sau pulsul,( mentionez ca au fost facute analize de la glanda, eco abdominala, analiza urina de 24 ore, si cele de ekg, ecografii,si testuri efort ).
Dupa toate investigatiile el simtea in continuare acele palpitatii, a fost indrumat de catre cardiolog si la un neuropsihiatru parca, acesta a purtat o lunga discutie cu el, si s-a ajuns la concluzia ca din cauza stresului,oboselii si atacurilor de panica ( am uitat sa specific ca in urma cu 8 ani am plecat intr-o calatorie cu avionul,si s-a simtit f rau in avion,declansand acele atacuri de panica), i s-a dat ca tratament de catre medic un axiar si paroxetina, a urmat acel tratament foarte mult timp,un an jumate cu vizite la medic regulate ,scotandu-i-se treptat medicatia.
S-a simtit bine cu acel tratament ,insa acum nu mai ia deloc si are alte simtome , spune ca simte pulsul la nivelul gatului,si are senzatia ca in acele momente ramane fara aer suficient desi nu-l doare nimic si nu are nici alte simtome, doar ca deranjeaza ceea ce simte ,si in ultimele zile sunt chiar frecvente ,aproape zi de zi.
Intrebarea este: oare este de la tratamentul care l-a intrerupt ?(treptat si la recom. medicului), sau este totul psihologic, mentionez ca este o persoana foarte panicoasa din fire, Va multumesc,
Răspunsul specialistului
Atacul de panica este o senzatie de frica intensa care apare brusc si fara un motiv evident. Atacul de panica poate fi singular sau recurent, cel recurent este adesea declansat de o situaţie specifică care induce panica, situatie interpretata ca fiind periculoasa si fara scapare.
Atacurile de panica pot aparea in comorbiditate cu alte tulburări, cum ar fi anxietate, fobie sociala, sau depresie. Pot fi tratate cu medicatie psihiatrica sau psihoterapie, terapia cognitiv comportamentala fiind considerata cea mai eficientă formă de tratament. Interventia terapeutica vizeaza in special tiparele cognitive si comportamentele cu rol de susţinere si declansare si, dezvolta strategii de coping, mecanisme cognitive si comportamentale diferite, necesare pentru a face faţă simptomatologiei.
Simptomele unui atac de panica apar brusc şi, de obicei, ajung la intensitate maxima în cateva minute. Ele pot fi diferite de la o persoana la alta: dificultati de respiratie sau hiperventilaţie, palpitatii ale inimii, durere in piept, disconfort, tremor, agitatie psihomotorie senzaţie de sufocare, senzaţie de ireal, transpiraţie, greaţă, ameţeală, vertij, leşin, senzaţie de amorţeală sau furnicături, flash-uri calde sau reci, frica de moarte, frica de a pierde controlul, teama de a innebuni.
Dupa ce persoana care sufera a inteles ce este un atac de panica si a realizat că nu se intamla nimic dezastruos in timpul experimentari, atacul de panica devine mai puţin înspăimântător.
În timpul psihoterapiei se fac diferite exercitii de expunere prin imaginatie dirijata la inceput, in vivo ulterior cu scopul desensibilizarii fata de situatiile-stimul. Intr-un mediu sigur şi controlat, experimentarea repetata a senzatiilor similare traite in timpul atacului de panica determina desensibilizarea, controlul asupra panicii si remisia completa.
Medicaţia reduce si controleaza temporar simptomele tulburării de panică. Medicamentele sunt utile în cazurile severe nefiind recomandate ca tratament singular. Tratamentul medicamentos are eficienta marita asociat cu terapia si cu un stil de viata care sa produca schimbari asupra cauzelor profunde ale atacului de panica.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.