Ce se intampla dupa un stop cardio-respirator?
Ce se intampla dupa un stop cardio-respirator? As dori sa stiu cam ce trebuie facut dupa o asemenea intamplare? Exista vreun tratament de prevenire? Ce se recomanda deobicei?
Răspunsul specialistului
Stopul cardiac reprezinta oprirea brusca a activitatii mecanice a inimii ce duce la oprirea circulatiei sangelui, sange care nu mai iriga organele vitale privandu-le de oxigen, si astfel, stopul cardiac netratat poate duce la deces. Stopul cardiac este o problema de activitate electrica a inimii in timp ce atacul de cord (infarctul miocardic) este o problema de circulatie a sangelui la nivelul arterelor coronare care iriga cordul, deci sa nu confundam cele doua entitati.
Stopul respirator reprezinta oprirea schimburilor gazoase la nivel pulmonar mai mult de 5 minute ce determina leziuni ireversibile la nivel cerebral si este urmat de stop cardiac imediat daca functia respiratorie nu se reia rapid.
Daca stopul cardiac si respirator se instaleaza simultan vorbim de stopul cardio-respirator in care primul semn este pierderea starii de constienta. Terapeutic vorbim de inceperea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonara BLS si ALS (basic life support si advanced life support).
BLS – inceperea precoce a manevrelor de resuscitare si apelarea serviciului de urgenta 112 pot fi facute de catre privitori, martori ai evenimentelor, personal nemedical si personal medical si pot creste sansa de supravietuire a pacientului de aproape 10 ori; in schimb ALS pot fi facute doar de personal medical specializat.
Pentru a putea recunoaste stopul cardiorespirator si pentru a interveni corect in aceste cazuri te sfatuiesc sa participi la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Rosie Romania.
Simpla aplicare corecta a compresiilor toracice pt un pacient in stop cardiorespirator pina la sosirea personalului medical specializat cresc sansele de supravietuire si prognosticul acelui pacient.
Dacă o persoană a trecut prin astfel de evenimente trebuie făcute investigaţiile recomandate de medic pentru depistarea cauzelor şi apoi urmate recomandările şi evident tratamentul prescris de medic în funcţie de rezultatul analizelor şi al diagnosticului pus.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.