Cum realizam selectia alimentelor sanatoase?
Daca nu avem posibilitatea financiara de a consulta un nutritionist in vederea alegerii unui stil alimentar sanatos, personalizat atunci dam cautare pe Internet si ne informam despre alimentele sanatoase, indicate in anumite afectiuni, carente sau indicate in general. Intrebarea si nelamurirea mea este urmatoarea: fiecare leguma sau grup de legume au anumite indicatii/contraindicatii, fiecare fruct este ”bun la ceva”.
Daca dorim doar sa slabim sanatos si nu avem probleme medicale cum facem selectia zilnica a legumelor, fructelor, cereale, lactate, carne etc ? Adica nu putem manca zilnic cate un pic din fiecare chiar daca toate sunt importante sau necesare alimentatiei (unele previn/trateaza diverse boli, afectiuni, carente). Atunci cum facem? Va doresc o zi minunata!
Răspunsul specialistului
Marea problema a informatiei oferite de internet este in marea majoritate a cazurilor o scazuta analiza sintetica si a concluziilor practice pe partea de alimentatie -de aplicat in viata de zi cu zi. Dar pe de alta parte, acest lucru ar presupune o documentare stiintifica stufoasa si destul de abstracta pentru limbajul uzual. De aceea exista tratate si carti de nutritie cu informatii stiintifice, bazate pe dovezi medicale si pe studii si care se adreseaza cu precadere medicilor si personalului medical calificat.
Adaptarea acestor principii si informatii de la nivelul tratatelor medicale la nivelul omului obisnuit se face fie prin intermediul unui nutritionist care sa vina sa le reduca si concentreze ca si volum si sa le adapteze pentru pesoana respectiva, fie prin foarte mult studiu individual si selectie atenta din literatura de specialitate- o informatie documentata medical, nu doar la nivelul internetului, revistelor, televizorului.
Practic este ca la scoala – trebuie sa punem intai bazele materiei ca sa putem avea in final excelenta – cu ajutor de la un ,,profesor,, sau pentru cei autodidacti – cu mult studiu personal.
O dieta echilibrata ca stil de viata inseamna tocmai obtinerea unui echilibru perfect intre nutrienti:- proteine, glucide , grasimi si minerale prin diversitate alimentara – sa mancam din toate cate putin si in combinatii corecte.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.