Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Cum sa ma detasez de gandurile care imi fac rau?

Sunt studenta la medicina si citind mai multe despre diverse boli grave, cum ar fi cancerul, mi se intampla ca in fiecare zi, mai ales cand ma pun seara in pat, sa ma gandesc ca cei dragi sau chiar eu as avea multe din bolile alea. Nu imi fac decat rau si imi induc stari rele din care ies foarte greu. Inainte nu eram asa, eu fiind o persoana foarte pozitiva. Intrebarea este ce s-a intamplat cu mine si de ce nu ma pot detasa de ceea ce citesc (mentionez ca in trecut puteam citi despre orice boala neavand vreo problema cu asta)?

Întrebare pusă de: N. C.

Răspunsul specialistului

Buna ziua. V-ati ales o meserie frumoasa si nobila, lucru pentru care va apreciez si va felicit si care imi da de inteles ca aveti multa intelegere si afectiune fata de oameni si dorinta de a-i ajuta. Anticipez putin  si va spun ca aceste calitati foarte frumoase va vor ajuta, pe viitor, in meseria dvs.,  sa va depasiti propriile temeri. Aceasta intelegere a angoaselor umane in preajma bolii va vor face un medic eficient, dedicat si, sunt convinsa, de succes, dar, mai ales, va va face sa uitati de dvs.

Este normala angoasa dvs., multi studenti la medicina o au. Constiinta de sine intalneste constiinta de ceilalti (chiar daca cititi despre boli, stiti ca acestea pot apartine oamenilor), si atunci ne identificam cu “ceilalti”.  Am putea spune ca ne depasim egocentrismul – cel putin este o prima faza, urmand ca apoi sa va raportati la ceilalti – pacienti si nu numai – cu detasare, empatie si daruire (un stadiu al maturitatii). Din pacate rezonam mult mai usor la aspectele negative – aceasta este o problema de educatie, aceea de a dezbate intens un lucru negativ si a trece repede cu vederea unul pozitiv .  Aici va va ajuta un alt atu al dvs. si anume, acela ca sunteti o persoana pozitiva, deci va puteti centra usor pe lucruri pozitive (ceea ce va recomand chiar daca acum pare putin mai dificil).

Daca spuneti ca inainte nu ati avut problema asta, atunci este doar un stadiu firesc de trecere de la “simpatie” inteleasa ca “imersiune” in suferinta celuilat, cu traierea acelorasi angoase si pierderea obiectivitatii si capacitatii de a fi de ajutor, la stadiul matur al “empatiei” care, desi va ajuta sa intelegeti suferinta, va pastreaza in limita obiectivitatii pentru a putea fi de ajutor. Fiind un stadiu firesc al maturizarii inteligentei emotionale, va asigur ca este temporar (cu conditia sa nu aveti in istoric evenimente generatoare de angoase pe acest subiect, caz in care, este recomandata discutia cu un psiholog).

Va poate fi de folos:
– Renuntati sa va autoblamati pentru ceea ce simtiti, autoblamarea atrage ingrijorarea si negativitatea si nu faceti decat sa mentineti starea.
– Faceti un “reframing” – in loc de “este ceva rau ceea se intampla cu mine” puteti spune “este un stadiu firesc si temporar”.
– Puteti scrie, timp de 5 zile, seara, gandurile negative, legate de boala, pe foi de hartie pe care le ardeti. O sa constatati ca, pana in ziua a 5-a, numarul lor la scadea semnificativ iar intensitatea agoaselor se va diminua pana la disparitie.

Va doresc mult succes si am incredere ca veti fi un medic deosebit!

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...