De ce nu mă pot opri din mâncat?
Buna ziua, ma numesc Adina si am 30 de ani. Problema mea este mancatul excesiv. Nu ma pot opri din mancat cand sunt singura la masa, iar daca iau masa cu familia mananc pe ascuns dupa ce terminam. Daca nu am senzatia ca imi pusca stomacul de la atata mancare sunt tot timpul nervoasa.
Medicul de familie mi-a recomandat sa fac cura de slabire dar nu reusesc sa tin niciuna. In ultimii 8 ani m-am ingrasat 22 de kilograme Mi-este rusine de mine…
Mentionez ca am doi copii foarte energici care imi „mananca” sufletul din mine. Nu fac sport iar serviciul meu ma tine „legata” de scaun.
Va rog mult sa ma ajutati cu sfaturi si daca credeti ca ar fi necesar sa consult constant un specialist. Mii de multumiri!
Răspunsul specialistului
Imposibilitatea de a te opri din mâncat pune în discuţie o formă de tulburare de comportament alimentar, care poate avea la bază o serie de motivaţii care ţin de prezent, dar mai ales de istoria personală.
A mânca excesiv, în unele cazuri, reprezintă o încercare de a umple un gol atât interior, cât şi relaţional, fiind o modalitate foarte simplă şi economică, din perspectivă efortului, de a obţine cu uşurinţă plăcerea. Aceste lucruri pot fi valabile în cazul tău, din detaliile oferite.
De asemenea, este o modalitate aparent eficientă de a reduce tensiunile interioare, impulsivitatea sau ceea ce te face nervoasă. Probabil te afli într-un cerc vicios în care ajungi să-ţi alimentezi frustrările şi încerci să le rezolvi prin false soluţii. Din păcate, finalul ajunge să fie un clasic al genului: o perpetuă nemulţumire de sine.
Cauzele, însă, sunt interne şi aici trebuie să priveşti cu sinceritate în interior. Poate că tot timpul ai fost o „fată cuminte” care acum se revoltă împotriva propriului corp pentru a evita o revoltă împotriva celorlalti.
Trebuie să ai în vedere că ceea ce ţi se întâmplă are aparent o cauză externă, care poate deveni o explicaţie foarte comodă şi liniştitoare, lăsându-ţi impresia că nu poţi schimbă nimic, iar de aici până la resemnare nu mai este decât un pas mic.
Şi, pentru că resemnarea nu este o soluţie, e clar că sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face pentru tine, mai ales că ai făcut deja primul pas cerând în scris ajutorul:
să începi să-ţi pui ordine în propria viaţă şi în relaţii – mai ales că nici în rolul de mamă sau în cel profesional nu pari a avea foarte multe satisfacţii;
să faci mişcare – exerciţii fizice individuale sau să ajungi la o sală de sport, aplicând principiul „minte sănătoasă în corp sănătos”;
să te întrebi şi să cauţi ce te motivează cu adevărat pentru o viaţă echilibrată;
să identifici şi să elimini orice factor perturbator care te-ar putea abate de la ce iţi propui;
să te înconjori de persoane pentru care chiar contezi.
Dacă nu reuşeşti să schimbi ceva, consilierea psihologică sau psihoterapia reprezintă opţiuni de luat în seamă.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.