Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

De ce nu reusesc sa demarez proiectele pe care le am pentru viitor?

Cam de cand ma stiu, am multe idei bune de pus in aplicare, legate de cariera mea sau de viitorul meu sa spunem, si totusi imi ia foarte mult timp pentru a le pune in aplicare. Sunt convinsa ca ma gandesc prea mult, analizez toate aspectele unui nou proiect mai mult decat este necesar si ma trezesc ca trec ani pana cand imi fac curajul de „a ma pune in joc”. Evident, in acest moment ma gandesc la una sau doua idei de afaceri, si nu reusesc sa iau o decizie si sa ma apuc de treaba.

E adevarat mai am cateva aspecte de reglat pe plan personal pentru a putea sa ma ocup mai mult de partea profesionala, dar ceea ce ma surprinde este ca, desi ma recunosc ca fiind o persoana hotarata si cu multa vointa, inca nu am decis ce idee de afacere ar fi cea mai potrivita pentru mine, ceea ce ar fi macar primul pas. Vorbesc despre asta tot timpul cu prietenii mei, sunt convinsa ca mi-ar placea foarte mult sa am propria afacere si sa ma ocup de asta in fiecare zi, dar tot aman, si a amana ceva ce stiu ca imi doresc nu imi este tocmai strain mie.
Chiar si cand imi propun ca „azi voi mananca o prajitura” , de exemplu, eu stabilesc momentul cel mai potrivit pentru asta, uneori chiar aman pentru a doua zi! De ce nu reusesc sa trec la actiune? cum as putea sa imi incurajez spontaneitatea in viata de zi cu zi? exista multi care sa confrunta cu aceleasi probleme ca si mine oare? Multumesc!

Întrebare pusă de: S. D.

Răspunsul specialistului

Un proverb japonez spune: “Sa stii si sa nu actionezi inseamna ca nu stii nimic”.

Cheia este responsabilitatea si asumarea libertatii de a alege cum vrei sa fii, ce vrei sa faci si ce vrei sa devii. Inactiunea este de fapt “actiune”, in urma unei decizii tu alegi “sa stai” si esti responsabila pentru asta. Amanarea este lipsa de asumare a responsabilitatii constituita intr-un mecanism de aparare ce  protejeaza individul de un conflict intrapsihic. E strategia ta prin care eviti frustrarea, anxietatea, stresul.

A constientiza ca starea ta de bine se afla in propriile-ti maini este un efect al maturizarii afective si nu este chiar simplu sa fii adult in propria viata, sa fii propriul tau parinte.

Orice comportament negativ ascunde beneficii (secundare), ideea este sa identifici beneficiile din spatele acestuia (in cazul de fata comportamentul negativ fiind amanarea) si sa le pastrezi ca efecte ale unui alt mod de a actiona (alt comportament) ce va inlocui comportamentul de care vrei sa te debarasezi. Noul comportament trebuie sa fie unul pozitiv fara consecinte negative.

Asuma-ti responsabilitatea pentru tot, pentru sentimentele tale, negative sau pozitive, pentru fiecare gand care iti trece prin minte, pentru deciziile tale, inspirate sau neinspirate, pentru actiunile tale, astfel experienta ti se va inbogati.

Invata sa vrei fara sa te simti vinovata (sau asuma-ti vina) si imagineaza-te continand ceea ce vrei pentru ca acesta este procesul prin care tu iti stimulezi vointa. Daca ai responsabilitate si vointa, actiunea efectiva este aproape inevitabila.

Da,  exista multe persoane care se confrunta cu aceasta problema. Se spune ca in cazul in care s-ar oferi un premiu Nobel pentru ratare, Romania l-ar monopoliza pentru multa vreme :).

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...