Diversificarea alimentatiei bebelusului
I-am dat puiutului meu in varsta de aproape 1 an si jumatate smantana de 20% grasime o data o cantitate de 60 g impreuna cu iaurt o cantitate de 300-350g, apoi mai tarziu smantana de 12% de 2 ori si la max 2 saptamani iaurt de fructe 8% grasime, 3 pahare in decurs de 3 zile. S-a intamplat dupa consum sa faca diaree.
Apoi nu i-am mai dat astfel de produse, de teama sa nu aiba probleme din nou cu stoamcul.
Ce ii pot da de mancare?
Va multumesc anticipat.
Răspunsul specialistului
Dupa varsta de un an se poate continua diversificarea si se poate trece la introducerea alimentelor cu risc de alergii mai ridicat ce au fost interzise in primul an de viata, precum: albusul de ou, pestele,citricele, capsunile, sucul de rosii,mierea, laptele de vaca etc.
Este recomandata ca dupa varsta de 1 an sa combinati un aliment nou cu o mancare pe care bebelusul o apreciaza. Veti respecta in continuare regula celor 4 zile, chiar daca acum copilul dvs. este mai marisor si nu ati intampinat probleme la introducerea alimentelor solide.
De asemenea este recomandat sa mai amanati pana in jurul varstei de 18 luni introducerea unor alimente care pot provoca neplaceri digestive: porumbul boabe, varza, sucul de rosii, castravetii, ciocolata.
Bebelusul va continua sa manance ca si inainte iar parintii vor avea grija in continuare sa nu-i ofere alimente cu care s-ar putea ineca. Pana cand copilul nu va mesteca destul de bine, uneori chiar spre varsta de 3 ani, se vor evita alimentele prea tari sau cu samburi.
Alimentatia copilului intre 1 – 3 ani va trebui sa cuprinda toate grupele alimentare:
• Proteine animale reprezentate de: ou ( de 2 ori pe saptamana), carne de pui, curcan, vita ( de 3-4 ori pe saptamana), lactate ( zilnic, 1-2 portii), peste ( o data pe saptamana), ficat de pui ( cel putin o data pe saptamana). Proteine vegetale sunt prezente in majoritatea legumelor si cerealelor. Mazarea, fasolea verde, lintea sunt o sursa buna de proteine vegetale si este recomandat sa includeti in alimentatia copilului cel putin 2 portii pe saptamana din aceste alimente. Asociati-le cu cereale pentru a le spori calitatile nutritive.
• Grasimi si uleiuri vegetale de calitate – adaugati la toate mancarurile, dupa ce ai stins focul, ulei de masline. Oferiti copilului lactate integrale si nedregresate deoarece el are nevoie in continuare de grasimi pentru dezvoltarea creierului, cel putin pana la varsta de 2 ani.
• Glucide – oferiti-i copilului o variatate cat mai mare de fructe si legume proaspete, un pahar de suc de fructe sau legume proaspat stors pe zi si cereale integrale.
• Carnea de porc va fi amanata in continuare. Sunt specialisti care recomanda ca aceasta sa nu fie introdusa in alimentatia copilului inainte de 4 ani.
• Oferiti-i copilului alimente bogate in calciu, fier si zinc deoarece sunt esentiale pentru dezvoltarea lui. O alimentatie cu un continut optim de vitaminele A, D si C ii va intari sistemul imunitar, protejandu-l impotriva infectiilor.
Laptele de vaca ar trebui sa fie ultima optiune deoarece este mult prea bogat in proteine si sare, si este sarac in fier. Este interzisa consumara iaurturilor cu fructe din comert si a branzei topite.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.