Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Există tratament pentru ADHD?

Imi tot pun intrebarea daca al meu baiat – in carsta de 10 ani – are semnale de ADHD. Ideea e ca e un tip detept, dar…cam neatent. Mereu pe fuga, are un fel de tic – misca degetele intr-una, rasuceste cate ceva, pare nervos. E foarte vesel si mereu pus pe glume – ceea ce ii creaza probleme la scoala. Tot asteptam ca odata cu varsta sa se mai potoleasca. Exista si tratament medicamentos pentru acest ADHD? Sau e suficient sa vedem un psiholog? Multumesc anticipat pentru raspuns. O zi excelenta.

 

Întrebare pusă de: Lavinia Bulgaru

Răspunsul specialistului

ADHD-ul a devenit o moda in care, eu personal, nu cred. Si pentru ca nu cred in diagnosticul de ADHD, pus cu mult prea multa usurinta, nu cred nici in tratamentul medicamentos recomandat cu la fel de mare usurinta. Bineinteles, aceasta tulburare exista insa este foarte important ca diagnosticul sa fie pus de un specialist dupa o atenta si repetata observare a copilului si in urma corelarii informatiilor obtinute cu comportamentele copilului. Copiii dispun de foarte multa energie care, daca nu este consumata in mod adecvat, se manifesta intr-un mod care poate ridica semne de intrebare din partea adultilor cu care copilul intra in contact (parinti, profesori etc.). Nu este nicidecum anormal sau iesit din comun pentru un copil de 10 ani sa aiba momente de neatentie iar ticul despre care vorbiti poate fi pur si simplu un tic, si nu un semn de ADHD. Copiii din ziua de azi sunt mult mai sedentari si mai izolati de cei de varsta lor decat altadata. Lipsa activitatilor extrascolare isi spune cuvantul prin excesul de energie. Incercati sa implicati copilul in activitati care sa il ajute sa consume acest exces de energie. De exemplu, poate incepe practicarea unui sport.

Referitor la tratamentul medicamentos in cazul ADHD/THDA (Tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie) va pot spune ca acesta include stimulante ale sistemului nervos central din familia Amfetaminelor (Dextroamfetamina, Metilfenidatul) si medicatie non-stimulanta (Atomoxetina – un medicament non-stimulant, inhibitor al recaptarii noradrenalinei, administrat in cazul lipsei de eficienta a stimulentelor cerebrale sau a aparitiei reactiilor adverse la acestea). Cele mai frecvente efecte secundare ale stimulentelor sunt inapetenta, nervozitatea, aparitia ticurilor sau tulburarea Tourette, insomnia. Atomoxetina nu este o substanta controlata si se elibereaza fara reteta. Va sfatuiesc deci sa apelati la un specialist (psiholog) deoarece un tratament eficient presupune un diagnostic corect si o evaluare exacta a abilitatilor si problemelor copilului.

Iris Gogorici

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...