Inlocuitor la SIOFOR
Buna ziua! Mama mea in varsta de 69 de ani are diabet de tip 2, i-a fost depistat in ianuare 2015 si i-a fost prescris Glurenorm si Siofor. Tratamentul a ajutat-o sa isi tina glicemia sub control, dar din cauza SIOFORULUI nu mai avea pofta de mancare si nu putea manca decat fortat (si nu putea sa mai suporte carnea, desi inainte manca des carne), se chinuia, neavand pofta de mancare, asa ca i-am scos Siofor-ul din tratament si acum are mereu glicemii peste 200; glurenorm ia 4 pe zi, in rest mai ia Nitromint, Captopril, Bisoblock, Aspenter si bromazepam la nevoi. Intrebarea este: ce as putea sa ii dau pentru diabet in locul Sioforului? Va multumesc anticipat!
Răspunsul specialistului
Sioforul este din punct de vedere al compoziţiei o substanţa chimica denumită Metformin, face parte din familia Biguanide si poate avea diverse efecte digestive la persoane mai sensibile de genul:- balonare, diaree, lipsa apetitului , stare generală modificata, greţuri, vărsături.
Pentru persoanele vârstnice reprezintă o medicaţie de prima intenţie datorită riscului mic de hipoglicemie pe care il au toate biguanidele. Celălalt medicament, Glurenorm face parte din familia Sulfonilureice, o alta clasa de medicamente antidiabetice, doza maxima la care se poate administra fiind de 90-120 mg/zi (3-4 cp) sub rezerva creşterii in paralel a riscurilor de hipoglicemie severa la vârstnici .
In cazul mamei Dvs indicaţia a fost de dubla asociere, dar in momentul in care şi-a intrerupt Sioforul glicemiile au scăpat de sub control, acest lucru semnificând nevoia unui mai bun control al dietei sau mărirea dozelor de Glurenorm sau adăugarea unui alt produs din alta clasa (ex inhibitori de alfa glucozidaza sau inhibitori DPP4) – rămâne sa va consultaţi cu medicul diabetolog care o are in evidentă pe mama dvs. pentru cea mai buna alegere. Mergeţi neapărat la respectivul medic diabetolog pentru asta!
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.