Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Jocurile de noroc

Va rog din suflet sa ma ajutati.prietenul meu de un an de zile a inceput sa joace la jocuri de noroc si nu se mai poate stapanii.nu vreau sa-l pierd din cauza asta asa ca va rog sa-mi dati un sfat cum sa-l fac sa renunte la aceasta boala?este un om minunat dar are acest defect.va rog din tot sufletul sa ma ajutati.

 

Întrebare pusă de: Amy

Răspunsul specialistului

Dependenta de jocuri de noroc este una la fel de grava ca si dependenta de droguri sau alcool. In situatia in care acest comportament persista dincolo de efectele devastatoare in plan material, familial, social, profesional, putem vorbi despre jocul patologic. Ca si in cazul dependentei de droguri sau alcool, jocul de noroc dezvolta fenomenul de toleranta (apare nevoia de a creste "doza" pentru a obtine aceeasi stare de bine), iar incercarea de a nu mai juca este insotita de efecte fizice si psihice asemanatoare sevrajului la o substanta psihoactiva: iritabilitate, neliniste, dificultati de concentrare sau dispozitie depresiva. Din pacate, majoritatea celor care se confrunta cu o astfel de problema nu considera ca sufera de o tulburare de natura psihologica. Portretul jucatorului, conform statisticilor, este urmatorul: barbat cu varsta peste 30 ani, apartinand de obicei clasei sociale de mijloc. Jocul patologic se asociaza adesea cu consumul de alcool si droguri, ceea ce complica eventualele consecinte, dintre care cele mai frecvente sunt conflictele interpersonale si somajul.

Criteriile de diagnostic pentru jocul de noroc patologic sunt urmatoarele (Dr. Adela Salceanu):
– Inabilitatea progresiva de a controla acest comportament in detrimentul pierderilor financiare si relationale;
– Nevoia de a juca sume din ce in ce mai mari pentru a atinge aceeasi stare de excitabilitate;
– Jocul aduce cu sine o stare euforica, iar imposibilitatea de a juca determina fenomene de "sevraj";
– Existenta unor preocupari persistente in ceea ce priveste jocul: planificari, modalitati de a gasi bani etc.;
– Esecurile repetate in a controla jocul pe parcursul acestuia sau de a stopa acest comportament;
– Jocul, privit ca modalitate de a scapa de probleme sau de a diminua sentimente precum vinovatia, anxietatea, depresia, descurajarea;
– Pierderea unei sume de bani este urmata de un nou joc, cu credinta ca "sigur de data asta voi recupera ce am pierdut";
– Cei din jurul jucatorului sunt mintiti in legatura cu amploarea pierderilor sau lipsei controlului asupra comportamentului;
– Adesea apar comportamente ilegale, in legatura cu incercarea de a face rost de bani pentru a juca sau de a acoperi pierderile;
– In timp apar dificultati interpersonale, eventual pierderea de oportunitati profesionale sau a locului de munca actual.
Aparitia jocului de noroc patologic este progresiva, insidioasa, putandu-se situa ani in sir in limite "acceptabile" iar evolutia sa poate fi rezumata in patru faze (Dr. Adela Saceanu):

Faza 1 – a "castigului" – Permanentizarea comportamentului este determinata de cateva castiguri initiale. Persoana are iluzia controlului, sentimentul de incredere si omnipotenta.

Faza 2 – a "pierderii" – Incep sa apara pierderile iar jucatorul incepe sa dezvolte strategii sau ritualuri pentru a "aduce norocul inapoi".

Faza 3 – a "disperarii"- Continua sa piarda. In aceasta faza pot aparea comportamente ilegale, legate de procurarea de bani. Tot acum incep sa se deterioreze relatiile si pot aparea episoade depresive, idei si tentative de suicid.

Faza 4 – a "deznadejdii"- Acceptarea realitatii tuturor pierderilor si stoparea comportamentului determinata de limita extrema a dezastrelor financiare.

Ceea ce poate inca perpetua comportamentul este incercarea de a retrai starea de excitatie initiala. Sunt foarte putine cazurile in care cei care au o astfel de problema cauta ajutor in prima faza. De obicei, apeleaza la tratament in fazele 3 sau 4, ca urmare a deteriorarii relatiilor familiale sau a comiterii unor acte ilegale. Orice eveniment stresant, despartirea de cineva apropiat, o boala fizica, esecurile profesionale pot agrava evolutia acestui comportament. Dependenta de jocuri de noroc, ca orice alta dependenta de atlfel, poate fi tratata prin psihoterapie, aceasta fiind cam singura solutie de tratament. Din pacate retete pentru “tratament la domiciliu” nu exista iar psihoterapia nu poate fi facuta decat la solicitarea persoanei in cauza si este un demers de durata, care necesita disponibilitate, motivatie si implicare.

Iris Gogorici

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...