Pana la ce varsta a copilului este indicat sa fie alaptat la san? Exista riscuri pentru copil sau mama datorate alaptatului prelungit?
Buna ziua! Sunt mama unei fetite de 1 an si 2 luni si inca o mai alaptez la san. Am alaptat-o exclusiv pana la varsta de 6 luni.
Dupa acesta varsta i-am introdus si alimentatiea diversificata, dar mananca destul de putin alimente cum ar fi, legume si carne. Greutatea ei in prezent este de 11 kg.
Va rog sa imi spuneti daca exista riscul ca un copil alaptat prelungit sa fie predispus la supraponderabilitate la maturitate? Exista alte riscuri pentru copil sau mama datorate alaptatului prelungit?
Pana la ce varsta a copilului este indicat sa fie alaptat la san? Astept cu mult interes raspunsul dumneavoastra, pentru a sti cum ar trebui sa procedez in continuare cu alimentatia copilului. Multumesc frumos!
Răspunsul specialistului
Diversificarea copilului ati facut-o corect la varsta de 6 luni, iar prezenta laptelui alaturi de celelalte alimente este perfect normala. Treptat va trebui sa va asigurati ca ponderea alimentelor solide si semisolide de tip: – carne, peste, ou, legume, fructe , fainoase si derivate de fainoase – va fi din ce in ce mai mare – pentru a va apropia de o diversificare cat mai completa si o alimentatie complexa, bogata in toti nutrientii, iar cantitatea de mese de lapte va diminua in paralel cu introducerea acestor alte alimente.
In ceea ce priveste durata alaptarii, nu exista un consens medical unitar ca perioada ideala, dar este recomandat a se pastra laptele de mama o perioada cat mai lunga de timp, chiar pana in apropierea varstei de 1,5- 2 ani.
Este bine cunoscut faptul ca nici o formula de lapte nu poate inlocui beneficiile aduse de laptele matern – raport echilibrat de nutrienti, calorii, aport de anticorpi, etc. Si de asemenea nu exista precizari in ceea ce priveste eventualele riscuri ale alaptarii asupra sanatatii mamei sau copilului pe termen mic, mediu sau lung.
Nu sunt dovezi care sa ateste o legatura intre durata alaptarii si aparitia obezitatii la copil, iar in ceea ce priveste preocuparea dvs pentru greutatea copilului dvs – o greutate normal la copilul mic se raporteaza la greutatea lui de la nastere :- greutatea copilului in mod normal se dubleaza pana la 6 luni si se tripleaza in jurul varstei de 1 an.
Exista grafice de crestere normala in inaltime si greutate corespunzatoare grupelor de varsta si sexului copilului – pentru acestea il puteti consulta pe medicul pediatru al copilului dvs care va poate da precizari clare in ceea ce priveste normalitatea dezvoltarii staturoponderale a copilului.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.