Probleme Pulmonare/Respiratorii neclar diagnosticate
Buna ziua!
O sa mentionez tot ce mi se pare important,pentru un raspuns cat mai precis, deci va fi o intrebare destul de lunga. Pentru inceput, sunt nascuta prematur, la 32 de saptamani (ceea ce ar putea avea o oarecare legatura cu probleme pulmonare din ce m-am interesat). In al2lea rand am fost fumator timp de 2 ani, m-am lasat de cateva luni din cauza agravarii problemei despre care urmeaza sa va spun.
Totul a inceput in urma cu vreo 3 ani, cand am facut o laringita (laringita acuta), care cu medicamentele precrise de medicul de familie s-a vindecat in 5-6 zile. De atunci am capatat o oarecare sensibilitate, si raceam foarte des. Anul trecut am ajuns la urgente cu insuficienta respiratorie de 2 ori in mai putin de 6 luni (pe timp de vara-toamna) de fiecare data cu Pneumonie.
Evident mi s-au facut radiografii la plamani (doua la numar) care au fost interpretate de 3 medici diferiti de la spitalul din orasul meu (singurul spital). Unul din doctori mi-a spus ca nu am nici o problema la plamani, altul mi-a spus ca am bronsita alergica, si altul mi-a spus ca e posibil sa am Astm, insa niciunul din ei nu aveau un diagnostic clar.
Intr-adevar simptomele seamana mult cu crizele de Astm, cum se manifesta crizele : Senzatie acuta de sufocare in piept, tuse seaca/sau productiva si expectoratie galbuie, de asemenea durerea de plamani (in spate, in diferite locuri ale lobilor pulmonari) se acutizeaza in momentul unei crize, insa nu stiu ce sa zic. Plamanii ma dor constant, de cele mai multe ori o durere surda, dar sunt si momente in care durerea e foarte acuta, iar uneori am si dureri in piept, in special in partea stanga.
Folosesc bronhodilatator cu Ventolin si expectorante (Acc). De cele mai mule ori astea rezolva „criza” dar uneori sunt absolut inutile iar durerea de plamani nu trece cu absolut nimic. Crizele sunt destul de dese (3-5 pe zi) se declanseaza subit si dureaza de la 10 minute pana la 40-50 de minute, si sunt mai acute dimineata foarte devreme .
Sunt obosita constant (probabil din cauza neoxigenarii in proportie de 100%) si am nevoie de minim 12 ore de somn ca sa ma simt cat de cat ok. Obosesc la cel mai mic efort. Am deviatie de sept si alergii la diverse polenuri care uneori declanseaza respiratia greoaie si senzatia de sufocare, insa pentru alergii iau Aerius (prescris de medicii de la spital) care imi este relativ de ajutor.
Aveti vreo idee care ar putea fii cauza acestor crize si daca este ceva tratabil?
Sau ce as putea face ca sa le raresc/evit . Mi-e tare frica sa nu fie cancer la plamani sau TBC.
Mentionez ca nu am nici o data febra, frisoane sau expectoratie cu sange . Am 17 ani. Astept un raspuns, multumesc anticipat!
Răspunsul specialistului
Buna ziua,
Ceea ce descrii mai sus poate fi incadrat in contextul diagnosticului de astm bronsic mai cu seama ca mentionezi si rinita alergica si deviatia de sept.
Sfatul meu este sa rogi medicul de familie sa-ti scrie un bilet de trimitere catre medicul alergolog sau medicul pneumolog, doar acestia iti vor pune cu certitudine diagnosticul corect si iti vor prescrie tratamentul personalizat, te vor invata si cum sa poti tine sub control crizele de astm si ce este necesar sa faci atunci cand o criza se instaleaza.
Abia apoi te poti adresa medicului de familie care va citi recomandarile din scrisoarea medicala a medicului specialist alergolog sau pneumolog si iti va prescrie lunar tratamentul.
Pune multe intrebari medicului specialist dupa ce ai un diagnostic de certitudine (iti poti scrie o lista de intrebari de adresat medicului), afla cat mai multe despre boala ta, despre tratamentele moderne, despre cum poti tine boala sub control si intreaba si de kinetoterapie (adica cum iti poti educa respiratia prin exercitii specific), intreaba si in ce fel de mediu poti sau nu poti sa-ti desfasori activitatile zilnice (serviciu sau acasa), intreaba despre dieta alimentara si ce alergeni sa eviti pe cat posibil pentru a avea un stil de viata optim.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.