Regim pentru 3 boli
Mama mea -71 ani – este
diagnosticata cu diabet,gr.2(de curand a trecut pe insulina din
cauza afectarii rinichilor), hipertensiune(cu un atac cerebral) si
guta.Sunt 3 boli care se bat cap in cap in privinta
dietei…practic doar fasolea verde i-ar face bine. Mentionez ca
mama e o fire puternica, luptatoare si a invatat sa-si cunoasca
organismul cu toate aceste boli si sa controleze „excesele” pe care
le provoaca „poftele” pe anumite alimente. In plus incearca sa faca
zilnic miscare, dar in perioadele reci, de iarna sunt probleme cu
guta, reumatismul si practic sunt zile in sir in care nu poate
calca pe picior, dar sa se si mai incalte. Ce recomandare ne puteti
da pt. a acoperi cat de cat necesarul caloric?
Răspunsul specialistului
Intr-adevar este o situatie foarte
delicata, din punct de vedere al regimului alimentar. Totusi exista
o solutie si pentru aceasta problema. Sa o luam pe rand. In
privinta hipertensiunii arteriale, cea mai importanta restrictie se
refera la aportul de sare. Asadar prima masura este sa nu adauge
sare la pregatirea mancarii, ci sa se limiteze la sarea pe care o
aduc alimentele. Va trebui sa evite aportul excesiv de grasimi, in
special cele de origine animala. In privinta gutei, se indica
reducerea aportului proteic, cu interzicerea consumului de organe.
Va trebui sa limiteze si consumul de carne, mai ales de la animale
tinere (pui, vitel). Totusi nu trebuie eliminata complet carnea, ci
doar sa consume de 2-3 ori pe saptamana cate maxim 50-60 grame. In
celalate zile isi va asigura aportul proteic din albus de ou,
lactate sau legume (fasole, mazare). In ceea ce priveste diabetul,
restrictiile se refera in special la carbohidratii simpli, de genul
dulciuri, paine, paste fainoase, paine. Nu ii sunt interzise
complet, ci trebuie sa se incadreze in cantitatea zilnica
recomandata de diabetolog. Baza raman pana la urma legumele,
grasimile de origine vegetala (uleiuri) si intr-o mai mica masura
pestele. Meniul zilnic ar putea arata asa: mic dejun – o felie
paine, putin unt, branza/lapte/ou, o leguma, ceai; o gustare
dintr-un fruct; pranz – tocana de legume, putina carne; a doua
gustare – o felie paine si iaurt; cina – o salata, peste sau o cana
de lapte. Tinand cont ca la aceasta varsta si la patologia asociata
consumul caloric prin efort fizic nu este foarte mare, eu cred ca
un astfel de regim poate fi suficient (ajustand gramajele) si
suficient de variat incat sa nu intervina monotonia. Ii doresc
multa sanatate mamei dvs.
Dr. Serban Damian
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.