Stari emotionale dupa divort
Acum 7 ani am trecut printr-un divort nu chiar placut… iar de atunci am mai intalnit persoane, dar nu am reusit sa ma atasez emotional pe cat ar fi trebuit si am terminat prin a ne despartii. De 2 ani am cunoscut o persoana de care m-am atasat foarte mult. Am avut multe divergente din cauza lipsei mele de incredere si am rupt legatura pentru o perioada. De 2 saptamani persoana s-a intors si mi-a cerut sa mai incercam … problema mea este ca ma simt tradata fara motiv, ma enervez foarte usor si plang foarte mult, cum as putea sa scap de aceste stari pentru ca eu inaintea divortului nu eram genul acesta de fata iar aceste stari imi afecteaza relatia de cuplu foarte tare. va multumesc.
Răspunsul specialistului
Ceea ce descrii nu reprezinta un gen de a fi, ci emotii pe care le gestionezi cu dificultate. Tu esti diferita fata de acum 7 ani, viata ta s-a imbogatit cu experiente ce au contribuit la consolidarea unui stil de a gandi, procesa si interpreta fiecare eveniment de viata.
Starile afective negative (iritabilitate, plans facil, neincredere) sunt generate, mentinute si exagerate de un mod distorsionat de gandire, mod pe care oamenii in general il au, fara sa conteze nivelul de inteligenta sau cultura.
Un mod de gandire distorsionat mareste vulnerabilitatea fata de ceea ce traiesti si interpretezi ca fiind neplacut. Noua ne trec prin minte tot timpul mii de ganduri de care nu suntem intotdeauna constienti, multe devin automate, unele sunt negative, altele pozitive. Nefiind pregatiti, mintea poate confunda gandul cu un fapt real.
Gandurile si convingerile tale pot fi de asemenea reale uneori si false alteori. Gandurile si convingerile sunt ca un fel de reguli de viata ce incep sa se formeze inca din copilarie si sunt intarite de-a lungul vietii prin diferite mecanisme ale mintii.
Ceea ce tu ar trebui sa stii este ca nu evenimentul in sine iti provoaca emotiile, starile, ci felul in care tu il interpretezi. In mintea ta se declanseaza multe ganduri automate negative si critice fata de propria-ti persoana, ceea ce genereaza emotii si stari neplacute. Actioneaza ca niste filtre ce distorsioneaza informatia. Exista multe feluri in care poti combate un gand sau o convingere negativa dupa ce o identifici, argumentul este o modalitate, aduci argumente care sustin gandul/ convingerea si argumente impotriva gandului si vezi ce iese.
Iti recomand terapia, iti ofera instrumente, strategii, comportamente alternative punctuale care te vor ajuta sa faci fata problemelor de zi cu zi si care bineinteles te va calauzi catre gasirea solutiilor adecvate, probabile disparitiei simptomatologiei.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.