Suflul cardiac este periculos?
Buna ziua!
Am un baietel de 1,5 ani si la 8 luni a fost descoperit cu un mic canal deschis la inima… am revenit la control peste 6 luni si mi s-a spus ca este inchis.
De curand a fost racit si medicul de la spital mi-a spus ca i se aude suflu? Nu inteleg de ce se mai aude acest suflu…. este periculos? Ce recomandari imi dati ca nu mai stiu ce sa fac.
Răspunsul specialistului
Suflul cardiac defineste zgomotul de trecerea sangelui dintr-o cavitate a cordului in alta. Nu este cazul ca parintii sa se alarmeze, deoarece foarte multe sufluri nu au semnificatie patologica.
In general, suflurile cardiace se pot incadra in 3 categorii: functionale, organice si congenitale.
Suflurile functionale nu sunt cauzate de boala si se intalnesc foarte frecvent in copilarie, avand tendinta sa dispara la adolescenta. Apoximativ 50 -75% din copii prezinta sufluri cardiac in primii ani de viata.
Suflurile organice apar in copilarie in majoritatea cazurilor datorita reumatismului articular cu cardita, cand valvele inimii sunt inflamate si dupa vindecare pot ramane cicatrice.
Acestea fac ca valvele fie sa se micsoreze, fie sa obstructeze scurgerea normala a sangelui. Cand se sesizeaza un suflu cardiac la un copil care nu il avea anterior, poate insemna ca exista o inflamatie activa in acel moment. In acest caz exista si alte semne de infectie, cum ar fi: febra, pulsul rapid, modificarea numarului de leucocite si alte teste de laborator anormale. Copilul va urma tratament medicamentos pana ce toate semnele de inflamatie dispar, chiar daca asta poate dura luni de zile.
Suflurile cardiace datorate malformatiilor congenitale sunt descoperite la nastere sau in primele luni de viata (rar mai tarziu). Aceste sufluri denota nu o inflamatie, ci o modificare anatomica a inimii. Important nu este murmurul, ci felul in care malformatia afecteaza eficienta pompei cardiace.
Daca aceasta este afectata, copilul poate avea crize de cianoza, respiratie dificila sau intarziere in dezvoltarea corpului. Sugarul sau copilul cu malformatie congenitala de cord trebuie atent examinat de medicul specialist. Unele cazuri grave pot fi vindecate prin operatii.
Cel mai probabil suflul care a fost perceput de catre medic, a aparut in contextul episodului acut de boala, copilul dvs fiind bolnav in acea perioada (“racit”). Cum am mentionat mai sus in context febril poate fi perceptibil un suflu cardiac, insa fara semnificatie patologica.
Este necesara o reexaminare clinica cat si o noua ecografie cardiaca dupa vindecarea completa a racelii.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.