Tromboflebita superficiala la nivelul mainii
Bună ziua! Mama mea a fost diagnosticată cu tromboflebita superficială la nivelul mâinii, în urma unui tratament cu perfuzii. Am întâlnit mai multe opinii referitoare la modul în care trebuie să folosească mâna respectivă în această perioadă: unii spun că ar trebui să-şi ţină mâna mobilizată (legată de gât) pentru că există riscul ca un cheag de sânge să intre în circulaţie şi să provoace embolie iar alţii că ar trebui să mobilizeze membrul pentru a nu lăsa cheagul să se formeze şi pentru a facilita dizolvarea sa.
Nu ştiu ce să mai cred. Ambele explicaţii par plauzibile iar pe internet nu am găsit decât informaţii legate de tromboflebita superficială la membrele inferioare. Sunt valabile recomandările pentru tromboflebita la picioare şi în cazul mamei mele? Ce ar trebui să facă (mobilizarea membrului sau nu)? Vă rog frumos să mă ajutaţi dacă puteţi sau dacă aţi mai avut de-a face cu astfel de cazuri! Vă mulţumesc!
Răspunsul specialistului
Buna ziua,recunosc ca pina in prezent eu nu am avut pacienti cu tromboflebita a membrelor superioare. Este necesar sa se solicite asistenta medicala in cazul in care apar umflaturile sau durerile la nivelul membrelor afectate. Acest lucru este valabil mai ales in cazul in care exista si factori de risc pentru dezvoltarea tromboflebitei venoase profunde, inclusiv repaus prelungit la pat, sedentarism sau interventii chirurgicale recente.
In cazul flebitei superficiale se pot lua urmatoarele masuri – aplicati o compresa calda pe zona afectata si utilizati ibuprofen pentru reducerea durerii si inflamatiei. Daca flebita superficiala este insotita de o infectie a pielii, medicul poate prescrie antibiotice.
In cazul in care diagnosticul este de tromboflebita venoasa profunda, sunt necesare anticoagulante pentru subtierea sangelui si prevenirea emboliei pulmonare. Tratamentul initial poate debuta cu enoxaparina sau warfarina. Pentru a se determina doza de warfarina necesara, se va face o analiza de sange care va masura functia de coagulare a sangelui.
Este necesar a fi intrebat si medicul chirurg de vase despre ingrijirea corecta la domiciliu a pacientului cu tromboflebita superficiala a membrelor superioare.
Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.