Mulți părinți administrează copiilor rapid medicamente pentru scăderea febrei, încă de când micuții încep să prezinte primele semne febrile, dar pediatrii avertizează ca s-ar putea să nu fie nevoie.
Potrivit unui sondaj național organizat de Spitalul de Copii C.S. Mott din SUA, pe un eșantion de peste 1.000 părinți: 1 din 3 părinți administrează copiilor medicamente pentru scăderea temperaturii corporale. Și, chiar dacă aceste medicamente pot conlucra la confortul copilului, utilizarea lor inutilă poate amâna momentul diagnosticării cauzei febrei, prin mascarea durerii si a altor simptome.
84% dintre părinți au declarat că, înainte de administrarea unei a doua doze, măsoara din nou temperatura corpului, în timp ce 26% dintre cei intervievați au mărturisit că administrează în continuare medicamente copiilor, chiar dacă febra nu mai este prezentă, în încercarea de a preveni revenirea stării febrile.
„Când părinții constată că temperatura copilului lor ar putea fi puțin crescută, sunt îngrijorați de febra în sine”, a spus dr. Susan Woolford, medic pediatru Mott și coordonatoarea sondajului.
Poate că părinților nu le este complet clar că febra în sine nu este problema ci, mai degrabă, problema este acel ceva ce ar putea cauza febra. Deci nu trebuie să încercăm să scăpăm rapid de febră, deoarece febra este doar un semn că altceva are loc în organism.
Există, însă, această teamă general valabilă în rândul părinților: cei mici se vor îmbolnăvi și mai mult dacă ei nu le vor da medicamente, conform celor spuse de medic pediatru și purtător de cuvânt al Academiei Americană de Pediatrie, Chandani DeZure.
Nu este cazul, pentru că după cum știm, febra este răspunsul natural al organismului la o infecție. Iar medicamentul care reduce febra nu este un medicament preventiv, este unul curativ (tratament).
După ce ai verificat temperatura corpului, cu precizie, și ești sigur că copilul tău are febră mai mare de 38° Celsius, este rezonabil să administrezi o doză de medicament care reduce febra în funcție de greutatea și vârsta celui mic.
Două treimi dintre părinții participanți la studiu au declarat că, inițial, încearcă variante alternative precum compresă cu prosop rece.
Scopul este ca copilul să se simtă confortabil, cum ar fi să te asiguri că poartă îmbrăcăminte lejeră, că este hidratat, iar în camera unde stă atmosfera este aerisită, dar nu rece, a declarat doctor Woolford.
Dacă cel mic are, pe lângă febră, și simptome precum somnolență extremă, dureri în gât, dificultăți de respirație, părinții trebuie să contacteze imediat medicul pediatru, a continuat Woolford.
Dacă copilul tău are mai puțin de 3 ani și temperatura corpului indică prezența febrei, cel mai bine ar fi, de asemenea, să suni medicul pediatru.
Toți părinții trebuie să țină o evidență clară a medicamentelor administrate și a orelor la care au fost administrate medicamentele respective ca să nu riște un supradozaj în cazul în care o nouă doză este necesară.
Însă nu ar trebui să apeleze la o nouă doză de medicamente doar pentru prevenirea întoarcerii stării febrile.
De asemenea, „nu poți împiedica toate afecțiunile din viața copilului, dar poți să te asiguri că copilul are o igienă corectă a mâinilor, dar că și tu, părintele, te speli pe mâini corespunzător, folosești dezinfectantul înainte de a administra copiilor medicamentele, și nu îl trimiți la școală dacă urmează un astfel de tratament, pentru că este contagios”, a conchis Woolford.
Citește și: Greșeala părinților când copilul face febră. Medic: Îi produci copilului mult rău, îi scade imunitatea
Sursă: edition.cnn.com