În medie, un litru de apă în sticlă de plastic conține un sfert de milion de bucăți de nanoplastice, arată o nouă cercetare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cu ajutorul unui microscop cu lase, cercetătorii au analizat mostre de la trei mostre de sticlă de plastic de la trei branduri diferite de apă îmbuteliată, iar astfel au descoperit că o sticlă de un litru de apă conține între 110.000 și 400.000 bucăți de plastic.
Autorul studiului, Naixin Qian, a spus pentru NBC News că s-au analizat trei tipuri de sticlă de la retaileri mari și au menționat că 90% dintre bucățile de plastic nu erau microplastice, ci nanoplastice, adică mult mai mici decât microplasticele și, se crede că acestea sunt mult mai toxice din cauza dimensiunii mai mici care permit pătrunderea lor mai mare în corp.
În National Library of Medicine se arată că „microplasticele sunt particule de plastic cu un diametru mai mic de 5mm, în timp ce nanoplasticele variază în diametru de la 1 la 100 sau 1000 nanometri. Pentru a avea o perspectivă, fă calculul astfel: sunt 10 milioane de nanometri într-un centimetru.
Într-un studiu publicat în National Library of Medicine se menționează că „rezultatele experimentelor celulare și animale arată că microplasticele pot afecta diferite sisteme din corpil uman, inclusiv digestiv, respirator, endocrin, reproducător și imunitar”.
De asemenea, în studiu se notează că „microplasticele pot produce toxicitate chimică, care implicp absorbția și acumularea toxinelor din mediul înconjurător precum metale grele și hidrocarburile aromatice policiclice.
În luna august a anului trecut s-au descoperit microplastice în țesutul unei inimi umane, iar astfel s-a descoperit că un om poate inspira săptămânal microplastice de dimensiunea unui card de credit, se arată în U.S. News and World Report.
Surse: