Dacă fiecare dintre noi ar merge pe jos încă 10 minute pe zi, ca societate, am preveni peste 110.000 de decese anual, arată o nouă cercetare publicată în JAMA Internal Medicine. Este primul studiu în care monitorizarea activității estimează cum poate activitatea fizică să prevină decesele și să ne ajute să stabilim cu cât să creștem acest timp.
Nu este prima oară când se vorbește despre acest aspect, că mai multă activitate fizică crește longevitatea. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) recomandă adulților să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână pentru a reduce riscul de apariție a bolilor cronice și pentru a preveni moartea prematură. Realistic vorbind, 150 de minute înseamnă 30 de minute pe zi, timp de cinci zile, dar pentru multe persoane acest target este greu de atins.
Pentru început, cercetătorii au determinat nivelul actual de activitate care afectează rata decesului. Pentru a face acest lucru, au analizat date ale Institutului Național de Sănătate și Nutriție. În perioada 2003-2006, participanților li s-a cerut să poarte un device care să le monitorizeze activitatea fizică pe o perioadă de șapte zile. La experiment au luat parte 4.840 de adulți cu vârste cuprinse între 40-85 de ani.
Autorii studiului au început să creeze situații ipotetice în care să vadă ce s-ar întâmpla dacă participanții ar adăuga 10, 20 sau 30 de minute de activitate fizică zilnic și cum afectează acest gest mortalitatea. Potrivit cercetătorilor, doar 10 minute în plus pe zi ar putea preveni 111.174 de decese pe an, 20 de minute pe zi ar preveni 209.459 decese anual, iar 30 de minute pe zi ar preveni 272.297 decese pe zi.