10 schimbări în stilul de viață care pot să scadă riscul tuturor tipurilor de cancer, potrivit unei noi cercetări

  • Publicat:
10 schimbări în stilul de viață care pot să scadă riscul tuturor tipurilor de cancer, potrivit unei noi cercetări
Sursa foto: shutterstock

O nouă cercetare a dezvăluit care sunt cele mai importante alegeri în stilul de viață care pot să scadă riscul de cancer cu până la 70%. Da, ați auzit bine!

Studiul a fost realizat pentru a analiza atent veridicitatea unui set precedent de 10 reguli bine stabilite de World Cancer Research Fund și American Institute for Cancer Research.

Astfel, cele 10 recomandări pentru prevenirea cancerului sunt:

  1. Menținerea unui indice de masă corporală sănătos, cuprins între 18.5-24.9
  2. 2,5 ore de exerciții fizice/ orice altă formă de mișcare pe săptămână
  3. O dietă echilibrată, care conține cel puțin 30 de grame de fibre pe zi și cel puțin cinci porții de fructe și legume
  4. Limitarea consumului de alimente fast food
  5. Limitarea consumului de carne roșie la maximum 3 porții/săptămână
  6. Evitarea băuturilor îndulcite
  7. Evitarea consumului de alcool
  8. Alăptarea timp de minim 6 luni
  9. Evitarea suplimentelor pentru prevenirea cancerului
  10. Respectarea recomandărilor după un diagnostic de cancer

O echipă de cercetători de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au testat acest set de reguli folosind datele a 94.778 de adulți, cu vârstă medie de 56 de ani.

Rezultatele studiului

Fiecare subiect al studiului a primit un scor în funcție de aderența la urmarea regulilor. În medie, subiecții au avut un scor de 3,8 din 7 pentru aderența la recomandări.

8% dintre subiecți (cca 7296 de persoane) au dezvoltat o formă de cancer de-a lungul perioadei de studiu.

Oamenii de știință au descoperit faptul că un scor mai mare la aderența la recomandări a subiecților a dus la un risc mai mic de a dezvolta cancer.

Una dintre cele mai surprinzătoare recomandări a fost alăptarea. Cercetătorii sugerează că protecția împotriva cancerului oferită de alăptare s-ar putea datora schimbărilor hormonale care apar în timpul lactației.

Excesul de estrogen a fost asociat cu creșterea riscului de cancer

Pe de altă parte, consumul de alimente de tip fastfood a fost asociat cu cancerul din cauza faptului că mâncatul în exces duce la supraponderalitate. Prin urmare, greutatea excesivă poate declanșa o serie de schimbări hormonale care duc la apariția și creșterea tumorilor.

Carnea roșie sau cea procesată, în egală măsură, a fost asociată cu cancerul din cauza compușilor (hem, nitrați) care pot deteriora celulele ce acoperă intestinele.

Iar în privința legăturii dintre consumul de alcool și cancer, ei bine, specialiștii spun că acesta se transformă în organism într-o substanță numită acetaldehidă, substanță ce declanșează deteriorarea ADN-ului celular, asociat cu apariția a numeroase tipuri de cancer.

Citește și: STUDIU. 37% dintre români preferă nu știe dacă au cancer. Mulți nu merg la controale preventive din cauza costurilor mari sau a fricii

Surse: Harvard Health Publishing, National Library of Medicine, Canadian Cancer Society

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult