Descoperă câteva sugestii de mic dejun pentru diabetici care țin sub control nivelul glicemiei!
Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele finale ale Studiului naţional privind prevalenţa diabetului.
Dr. Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, oferă câteva sfaturi de nutriţie pentru pacienţii deja diagnosticaţi cu diabet.
Recomandări alimentare pentru diabetici
- Micul dejun trebuie să existe. Doar o cafea nu îţi poate asigura necesarul de energie pentru întreaga zi.
- Un mic dejun sănătos trebuie să conţină deopotrivă carbohidraţi (cereale integrale, pâine, fructe), proteine (ouă, lactate degresate) şi lipide sănătoase (caju/nuci/migdale, ulei de măsline).
- Legumele, fructele şi cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fibre; acestea reglează tranzitul intestinal şi ne asigură o senzaţie de saţietate îndelungată.
- Încercaţi să evitaţi consumul de dulciuri (glucide rafinate), băuturi cu zahăr, iaurturi (îndulcite) cu fructe, cerealele cu adaos de zahăr.
- Nu faceţi din alimentele prăjite un obicei – dacă astăzi aţi mâncat o omletă cu legume, mâine optaţi pentru un bol de cereale integrale, lapte şi fructe sau pentru bruschete integrale cu roşii şi oregano.
Iată şi 10 idei de mic dejun pentru diabetici