Anemia este de mai multe feluri. Atunci când celulele roșii din sânge nu au suficientă hemoglobină, deci nu au destul fier, un element important pentru buna funcționare a organismului, vorbim de o anemie prin lipsă de fier sau anemie feriprivă.
Iată 12 informații importante despre anemia feriprivă de la dr. Sandra Alexiu, Președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, și dr. Gabriela Caracostea, medic ginecolog:
- Avem în organism aproximativ 4-5 grame de fier. În timpul sarcinii, medicii recomandă ca femeia gravidă să suplimenteze cu 1 gram de fier, care este necesar creșterii numărului de eritrocite, cu un rol important în transferul oxigenului de la mamă la făt.
- Pentru a vedea dacă avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, feritinina serică și TSAT, adică saturația transferinei.
- Hemoglobina și feritinina serică se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Saturația transferinei nu este decontată și costă aproximativ 20-30 de lei, în funcție de laborator.
- Anemia la femeile însărcinate este foarte răspândită și nu ține de nivelul socio-economic al țărilor.
- O femeie care începe o sarcină cu deficit de fier poate avea complicații și se poate confrunta ulterior cu o anemie a fătului. Aceasta va avea consecințe pe dezvoltarea lui neurologică.
- Echipa medic ginecolog-medic de familie este foarte importantă atunci când vine vorba de diagnosticarea la timp a anemiei feriprive.
- În România există un program național de prevenție a deficitului de fier. Este realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu. Prin acest program, gravida și copilul pot primi fierul necesar în prevenirea anemiei.
- Există deficit de fier și fără anemie.
- Oboseala nu înseamnă neapărat anemie. Trebuie investigat dacă nu e și altceva acolo. Medicul de familie va recomanda și alte analize.
- Menstruațiile abundente pot fi o cauză a anemiei feriprive. Este o pierdere de sânge mare pentru organismul femeii care nu poate fi recuperată între episoadele menstruale ceeea ce face ca anemia prin deficit de fier să se instaleze mult mai repede.
- Alimentele roșii și verzi aduc fier în organism. Atenție la alimentele verzi. Trebuie să fie spălate și uscate foarte bine.
- Tratamentul cu fier se administrează în timpul mesei pentru că absorbția lui este mai bună. Un lucru foarte important aici: se administrează doar la recomandarea medicului.