12 octombrie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor

30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, iar 50% din populaţie prezintă durere musculo-scheletică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
12 octombrie - Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor

30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, iar 50% din populaţie prezintă durere musculo-scheletică.

Afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică.

Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această grupă de boli, care este principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul, sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

“Trebuie să ne concentrăm asupra capacităţii de muncă, nu a incapacităţii şi să tratăm cât mai devreme pacienţii. Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică au o prevalenţă de 3% din populaţie, aproximativ 600.000 de români. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calităţii vieţii pacienţilor. Netratate împiedică desfăşurarea activităţii zilnice, scad capacitatea de muncă, induc absenteismul crescut, pensionări premature şi costuri indirecte masive. În România, 38% din pacienţii cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienţii cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluţie a bolii”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte, Societatea Română de Reumatologie.

Impactul socio — economic al bolilor reumatice şi musculo-scheletice

Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă şi aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanele cu boli reumatice şi musculo-scheletice este de 3 ori mai mare decât cea a populaţiei generale.

Statisticile arată, de asemenea, că aceste boli reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronica şi deficit locomotor. Aproximativ 10% din populaţie prezintă, din cauza acestor afecţiuni, un grad de handicap locomotor.

Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii.

În Europa, bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează peste 120 de milioane de persoane şi au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate. Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletice, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

Bolile reumatice şi musculo-scheletice în România

Începând din 2013 s-au pus bazele Registrului Român de Boli Reumatice, în care sunt înregistraţi toţi pacienţii care primesc terapii biologice.

Până în acest moment, au fost înregistraţi peste 5.000 de pacienţi cu artrită reumatoidă, aproximativ 3.000 cu spondilartrite şi 1.000 cu artropatie psoriazică, ţara noastră având astfel unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din această parte a Europei.În România, bolile reumatice şi musculo-scheletice de tip inflamator cel mai frecvent întâlnite sunt poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă.

Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 40 — 50 de ani.

“Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce şi aplicarea timpurie a tratamentului au rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte şi intangibile ale bolilor reumatice şi musculo-scheletice, pentru menţinerea sănătăţii forţei de muncă”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Preşedinte, Liga Română contra Reumatismului.

Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. Cel mai adesea boala debutează înaintea vârstei de 30 de ani.

Diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice şi musculo-scheletice, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie al acestora.

Afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică.

Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această grupă de boli, care este principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul, sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă şi aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanele cu boli reumatice şi musculo-scheletice este de 3 ori mai mare decât cea a populaţiei generale.Statisticile arată, de asemenea, că aceste boli reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronica şi deficit locomotor. Aproximativ 10% din populaţie prezintă, din cauza acestor afecţiuni, un grad de handicap locomotor.

Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii. În Europa, bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează peste 120 de milioane de persoane şi au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletice, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Prof. Dr. Cătălin Codreanu - Medic Primar Reumatologie
Prof. Dr. Cătălin Codreanu este Medic Primar Reumatologie, Doctor în Științe Medicale și Președintele Societății Române de Reumatologie. Educație și Formare Perioada octombrie 2018 - European League Against Rheumatism update CourseReumatologieEuropean League Against Rheumatism Perioada ...
citește mai mult