Alianţa România Fără Orfani (ARFO) a anunţat printr-un comunicat de presă că în România anului 2018, Poliţia Română a înregistrat o medie de 2,5 violuri în fiecare zi. Rata recidivei pentru cei care au ieşit din închisoare a fost de 70%, în unele cazuri la doar 3 zile de la eliberare. Asociaţia militează ca persoanele ce lucrează cu copiii să prezinte un certificat de integritate comportamentală.
Tot în 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a raportat 15.253 de cazuri de abuz şi exploatare a copiilor dintre care 977 au fost de abuz sexual şi exploatare sexuală. Iar aceasta în condiţiile în care cifrele reprezintă exclusiv cazurile raportate oficial.
Alianţa România Fără Orfani (ARFO) are ca scop mobilizarea societăţii înspre manifestarea grijii faţă de copiii aflaţi în dificultate. Membri acestei asociaţii militează ca orice persoană care intră în contact cu copiii la locul de muncă să prezinte un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu este agresor sexual, prevăzută de Legea 118/2019 privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“, este o măsură preventivă necesară. Deşi util, în cazierul judiciar nu se regăsesc fapte pentru care a fost ispăşită pedeapsa ori a trecut un anumit interval de timp. Astfel, certificatul eliberat de registru pentru fapte cu risc social ridicat, are rolul de a preveni recidiva în cazul infracţiunilor sexuale, aspect extrem de sensibil şi important atunci când vorbim despre persoane care îngrijesc copii sau intră zilnic în contact cu aceştia.