17 tipuri de cancer pe care generațiile Millennials și X riscă să le facă

Un studiu nou publicat în Lancet Public Health arată că generațiile Millennials și X sunt la risc crescut de a face cancer colorectal și alte 16 tipuri de cancer. Află care sunt toate cele 17 tipuri de cancer.
  • Publicat:
17 tipuri de cancer pe care generațiile Millennials și X riscă să le facă
17 tipuri de cancer pe care generațiile Millennials și X riscă să le facă

Potrivit unui studiu publicat pe 31 iulie, generațiile Millennials și X sunt la risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer, comparativ generațiilor anterioare. Printre acestea se numără cancerul colorectal, cancerul uterin, de ovare sau de vezică biliară. Deși aceste tipuri de cancer au fost mai puțin întâlnite în urmă cu zeci de ani, iată că rata de diagnostic crește surprinzător printre tinerele generații.

Datele studiului privind cele 17 tipuri de cancer descoperite la aceste generații

Cercetătorii au urmărit 34 tipuri de cancer printre cele 24 de milioane de diagnostice și 7 milioane de decese în rândul persoanelor născute între 1920 și 1990. Dintre cele 34 de cancere studiate, 17 erau depistate atât la tinerele generații, cât și la cele vechi. De exemplu, pentru persoanele născute în 1990, riscul de a dezvolta cancer pancreatic, de rinichi sau de intestin subțire era de două, până la trei ori mai mare față de cei născuți în 1955.

Ce se întâmplă în aceste generații poate fi considerat un indicator pentru tendința pe viitor a cancerelor, a spus pentru NBC News Hyuna Sung, epidemiolog de cancer la Societatea Americană de Cancer. Deși multe cancere au rate de creștere, nu este nevoie să vedem o creștere și în rândul mortalității, pentru că sunt mai bine tratate față de deceniile trecute.

Schimbările climatice, stilul de viață și cancerul

Tot în urma studiului s-a descoperit o creștere rapidă, atât ca diagnostic, cât și rată a mortalității, în cancerul endometrial. În schimb, o reducere a ratelor de cancer cervical a fost sesizată datorită ratei de vaccinare împotriva HPV a femeilor născute în anii ’90.

Totodată, se crede și că anumite tipuri de cancer au o incidență mai mare din cauza schimbărilor climatice, dar și a stilului de viață. Cercetătorii au descoperit un nivel crescut al cazurilor de cancer fiind asociate direct cu rata obezității în rândul tinerilor.

Foto: envato

Surse:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”