Potrivit unui studiu publicat pe 31 iulie, generațiile Millennials și X sunt la risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer, comparativ generațiilor anterioare. Printre acestea se numără cancerul colorectal, cancerul uterin, de ovare sau de vezică biliară. Deși aceste tipuri de cancer au fost mai puțin întâlnite în urmă cu zeci de ani, iată că rata de diagnostic crește surprinzător printre tinerele generații.
Cercetătorii au urmărit 34 tipuri de cancer printre cele 24 de milioane de diagnostice și 7 milioane de decese în rândul persoanelor născute între 1920 și 1990. Dintre cele 34 de cancere studiate, 17 erau depistate atât la tinerele generații, cât și la cele vechi. De exemplu, pentru persoanele născute în 1990, riscul de a dezvolta cancer pancreatic, de rinichi sau de intestin subțire era de două, până la trei ori mai mare față de cei născuți în 1955.
Ce se întâmplă în aceste generații poate fi considerat un indicator pentru tendința pe viitor a cancerelor, a spus pentru NBC News Hyuna Sung, epidemiolog de cancer la Societatea Americană de Cancer. Deși multe cancere au rate de creștere, nu este nevoie să vedem o creștere și în rândul mortalității, pentru că sunt mai bine tratate față de deceniile trecute.
Tot în urma studiului s-a descoperit o creștere rapidă, atât ca diagnostic, cât și rată a mortalității, în cancerul endometrial. În schimb, o reducere a ratelor de cancer cervical a fost sesizată datorită ratei de vaccinare împotriva HPV a femeilor născute în anii ’90.
Totodată, se crede și că anumite tipuri de cancer au o incidență mai mare din cauza schimbărilor climatice, dar și a stilului de viață. Cercetătorii au descoperit un nivel crescut al cazurilor de cancer fiind asociate direct cu rata obezității în rândul tinerilor.
Foto: envato
Surse: