Estimările World Cancer Report 2020 arată că atât incidența cât și prevalența cazurilor de cancer sunt în creștere. Lansarea și în România a Planului Național de Combatere a Cancerului oferă speranță și soluții concrete pacienților cu cancer.
Dacă anul trecut (3 februarie 2021 – n. red.), Comisia Europeană a lansat Planul European de Combatere a Cancerului, structurat pe patru domenii majore de acțiune (prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament, îmbunătățirea calității vieții) și cu o finanțare de aproximativ 4 miliarde euro, anul acesta putem să vorbim despre lansarea lui și în România.
La noi, Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat în ianuarie 2022, în cadrul unui eveniment organizat de Administrația Prezidențială.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a declarat că pacientul oncologic în România are în continuare un acces limitat la terapii și asistență de specialitate și că singura speranță o reprezintă implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului.
La nivel mondial, eforturile de luptă împotriva cancerului în anii 2020, 2021 și 2022 au fost și vor fi dublate și de lupta cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2. Accesul deficitar la diagnosticare precoce, asistență medicală de specialitate și la tratamente vitale în anul ce a trecut a generat mai multe victime față de statisticile anterioare anului 2020 și a determinat scăderea diagnosticării cu 15-45% în depistarea bolilor oncologice.
Anul acesta, marcarea Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului este îndoliată de pierderile de vieți omenești generate de cancer și pandemie. Speranța noastră o reprezintă Planul Național de Combatere a Cancerului, ceea ce ne determină să susținem, în mod categoric, implementarea acestuia, spune Cezar Irimia.
Datorită call center-ului pus la dispoziție de FABC (021.253.0591), pacienții din România au semnalat care sunt principalele probleme cu care se confruntă:
Cancerul este prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 și 69 de ani) în 134 de țări. (sursa: OMS – International Agency for Research on Cancer).
În 2020, cancerul a ucis aproximativ 10 milioane de persoane, una din 11 femei și unul din 8 bărbați decedând din cauza acestuia în fiecare an. (sursa: OMS – International Agency for Research on Cancer)
În UE, în anul 2020, au fost înregistrate 2,7 milioane noi cazuri de cancer și 1,3 milioane decese cauzate de această maladie. (sursa: Globocan 2020)
În România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri de cancer (53.881 de cazuri la sexul masculin și 45.005 cazuri la sexul feminin) și 54.486 de decese (31.886 de decese la sexul masculin și 22.600 de decese la sexul feminin). Cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost în ordine descrescătoare: colorectal, plămân, sân, prostată, vezică urinară. (sursa: Globocan 2020)