20 de români pot beneficia GRATUIT de operaţie de micşorare a stomacului

Gastric sleeve, cum mai este numită intervenţia de mişcorare a stomacului, este din ce în ce mai utilizată în Europa şi SUA ca strategie de corectare a afecţiunilor asociate obezităţii, precum diabetul zaharat de tip 2.
20 de români pot beneficia GRATUIT de operaţie de micşorare a stomacului

1,5 milioane de români suferă de obezitate grad 1 şi 2 şi obezitate morbidă. Dintre aceştia, 20% a dezvoltat diabet zaharat, în special diabet zaharat de tip 2, boală cauzată în principal de excesul ponderal.

În acest context al cifrelor alarmante privind cazurile de diabet şi obezitate, clinica Ponderas demarează un studiu clinic comparativ, prin care 40 de bolnavi de diabet zaharat de tip 2 vor beneficia gratuit de cele mai moderne metode de tratament. 

Jumătate dintre aceştia vor primi gratuit, timp de un 12 luni, tratament clasic antidiabetic (tablete, insulină, regim alimentar recomandat de medic, monitorizare perioadică de către echipa medicală), iar 20 dintre bolnavi vor beneficia gratuit de operaţia de micşorare a stomacului, urmând ca aceştia să fie ţinuţi sub observaţia medicilor timp de un an de la intervenţie.
Selecţia pacienţilor va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, însă până atunci se poate înscrie orice persoană care se încadrează în următorii indicatori:

  • Indice de masă corporal mai mare de 30
  • Vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani
  • Afecţiune cu diabet zaharat tip 2 de maximum 10 ani
  • Hemoglobina glicozilată mai mare de 7%
  • Sex masculin (persoanele de sex feminin nu sunt eligibile deoarece pot interveni tulburări hormonale)

Înscrierile în acest studiu se pot face pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/ sau la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucureşti.

Gastric sleeve, cum mai este numită intervenţia de mişcorare a stomacului, este din ce în ce mai utilizată în Europa şi SUA ca strategie de corectare a afecţiunilor asociate obezităţii, precum diabetul zaharat de tip 2.

Intervenţia presupune îndepărtarea chirurgicală a unei părţi laterale din stomac, unde se află centrii foamei, şi  care se realizează laparoscopic, este minim invazivă şi presupune spitalizare de scurtă durată şi reintegrare rapidă în viaţa socială. Preţul unei astfel de intervenţii este între 6.500-8.500 de euro, în funcţie de complicaţiile specifice fiecărui pacient.

Operaţiile metabolice pot duce la ameliorarea până la remisia diabetului zaharat de tip 2, chiar înainte de a avea loc pierderea semnificativă în greutate. Acest lucru a fost observat la peste 93% dintre pacienţii cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2, care au beneficiat de intervenţie chirurgicală în cadrul spitalului Ponderas” spune Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, cu competenţă în Chirurgie Laparoscopică şi Chirurgie Bariatrică, Director General Ponderas.

„În prezent, diabetul reprezintă principala cauză a orbirii, a insuficienţei renale cu necesitate de dializă, a bolilor cardiovasculare şi a amputaţiei membrelor inferioare. Aceste complicaţii pot fi însă prevenite printr-un control metabolic, ce presupune tratamentul hipertensiunii arteriale, a colesterolului şi a glicemiei.
Din păcate, tratamentul clasic pentru diabet nu reuşeşte să ţină sub control aceste complicaţii, prin urmare chirurgia metabolică este, la momentul actual, cea mai eficientă soluţie.

La nivel mondial, peste 370 de milioane de persoane suferă de diabetprevalenţa în ţara noastră fiind de 11% . Acestora li se adaugă un procent de 18% de persoane afectate de prediabet.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cătălin Copăescu - Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității
Fondator al chirurgiei bariatrice laparoscopice din România, Dr. Cătălin Copăescu realizează prima intervenție bariatrică pe cale laparoscopică din România în anul 2002. În anul 2010 înființează primul centru complet dedicat bariatriei – Ponderas Hospital, achiziționat, ulterior, de ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: