Alex, un băiețel de 4 ani, a fost dus de mama lui la nenumărați medici timp de 3 ani, pentru a afla care este cauza pentru care micuțul se confruntă cu dureri cronice. Însă răspunsul a venit din partea… ChatGPT.
Courney, mama lui Alex, a observat că acesta avea dureri puternice de cap și mesteca diverse obiecte, motiv pentru care, inițial, l-a dus la dentist, dar fără să obțină un răspuns sau o soluție.
„Dădaca noastră mi-a spus că trebuie să îi dea în fiecare zi un medicament pentru durere, altfel are crize uriașe”, a declarat Courney pentru Today.com
Ulterior, băiețelul a început să aibă probleme cu somnul, era foarte nervos și epuizat din cauza lipsei de odihnă. Un medic ortodont a crezut că băiatul are probleme cu obstrucția căilor respiratorii, așa că i-a montat un aparat care ar fi trebuit să îl ajute să respire mai bine.
Deși starea lui Alex părea că se îmbunătățește, mama lui a observat că acesta nu se dezvolta normal și avea dificultăți motorii, târându-și efectiv piciorul stâng.
Sătulă de lipsa unor răspunsuri clare după 3 ani de mers la tot felul de medici – pediatri, ORL, neurolog, kinetoterapeut –, mama copilului a apelat la ChatGPT.
Aceasta a introdus pe platformă toate simptomele de care suferea băiatul și investigațiile imagistice realizate. Când a primit răspunsul ChatGPT, femeia și-a dat seama că totul se leagă.
Inteligența Artificială a analizat „dosarul medical” al copilului și a concluzionat că, cel mai probabil, suferă de „sindromul cordonului legat”.
Mama lui Alex s-a alăturat apoi unui grup de pe Facebook dedicat familiilor cu copii care suferă de această afecțiune și, citindu-le poveștile, și-a dat seama că și copilul ei are aceeași problemă.
Ulterior, femeia a programat o consultație la un neurochirurg, care a intuit diagnosticul lui Alex imediat ce a văzut imaginile RMN.
Malformația de care suferea Alex se numește spina bifida oculta, una dintre formele ușoare de spina bifida, dar care în cazul băiețelului a determinat apariția simptomelor misterioase.
În spina bifida oculta, majoritatea copiilor nu dezvoltă probleme de sănătate și afecțiunea este descoperită întâmplător, cu ocazia efectuării unei radiografii sau unui RMN, dar sunt și situații când pot apărea complicații.
Spina bifida este o malformație congenitală cauzată de dezvoltarea incompletă a coloanei vertebrale a fătului în timpul primei luni de sarcină. Afecțiunea variază în funcție de grad, de la ușoară, fără simptome, până la severă, cu afectarea nervilor, și este de obicei evidentă la naștere. Spina bifida apare în primele 28 de zile de sarcină, adesea înainte ca femeia să știe că este însărcinată.
Cele mai multe cazuri sunt atât de ușoare încât nu prezintă simptome și nici măcar nu au nevoie de tratament (acest lucru se întâmplă în cazul spina bifida ocultă, sau „spina bifida ascunsă”). Dar există și unele tipuri de spina bifida foarte grave.
Spina bifida oculta este cea mai ușoară și cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni. De obicei, implică doar o porțiune mică a coloanei vertebrale, nu prezintă simptome și nu necesită tratament.
Atunci când un copil se naște cu această malformație, pielea acoperă deformarea osului spinal. Spina bifida ocultă înseamnă literalmente „un loc ascuns pe coloana vertebrală”, iar pentru multe persoane cu acest tip de malformație, locul rămâne ascuns. La unele persoane, însă, pielea care acoperă defectul osos va prezenta modificări subtile, cum ar fi o gropiță, o colorare roșie sau purpurie sau un smoc de păr.
„Rareori va cauza probleme atunci când un copil crește, până la adolescență. În acest moment din viața copilului măduva spinării s-a fixat de coloana vertebrală. Atunci când începe sporul de creștere din adolescență, nervii măduvei spinării se întind și pot să apară dificultăți precum slăbiciune și amorțeală la nivelul picioarelor, infecții ale vezicii urinare și incontinență (lipsa controlului vezicii urinare și al intestinelor), spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.
Cu cât măduva spinării este mai mult întinsă, cu atât simptomele devin mai grave. Intervenția chirurgicală pentru ameliorarea acestor simptome prin reducerea tensiunii asupra măduvei spinării este simplă și adesea reușită.