3 din 1000 de nou-născuţi se confruntă cu această problemă de sănătate

Acest studiu ne demonstrează cât de important este screening-ul copiilor nou-născuţi. Cu cât hipoacuzia este depistată mai devreme cu atât se pot lua măsurile necesare pentru ca viaţa pacientului să fie una cât se poate de normală, încă de la primele zile petrecute într-o grădiniţă normală şi o integrare fără probleme în societate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 din 1000 de nou-născuţi se confruntă cu această problemă de sănătate

Pierderea congenitală a auzului, prezentă la naştere, este cea mai frecventă afecţiune congenitală cu care se confruntă nou-născuţii, cu o incidenţă de 1-3 cazuri la 1000 de nou-născuţi, conform datelor furnizate de NIDCD (National Institute of Deafness and other Communication Disorders – Institutul Naţional de Surditate şi alte Tulburări de Comunicare).

Studiul NIDCN şi-a propus stabilirea importanţei ocrotirii auzului nou-născuţilor şi analiza factorilor de risc pentru pierderea auzului. Studiul observaţional a fost realizat pe un numar de 18,366 de nou-născuţi în maternitatea din Oradea şi s-a desfăşurat de-a lungul a patru ani, în perioada ianuarie 2008 – iunie 2012.

Pentru metodele de protectie şi ecranizare, au fost utilizate emisii acustice tranzitorii şi răspunsurile auditive transmise automat de trunchiul cerebral. În paralel cu acestea, a fost luată în considerare şi analiza factorilor de risc pentru pierderea auzului la toţi nou-născuţii carora le-au fost aplicate metodele de protectie, precum şi ecranizarea telefonică a nou-născuţilor cu factori de risc în ceea ce priveşte pierderea auzului.

“Acest studiu ne demonstrează cât de important este screening-ul copiilor nou-născuţi. Cu cât hipoacuzia este depistată mai devreme cu atât se pot lua măsurile necesare pentru ca viaţa pacientului să fie una cât se poate de normală, încă de la primele zile petrecute într-o grădiniţă normală şi o integrare fără probleme în societate. Implanturile cochleare au fost create cu scopul de a le oferi o viaţă normală copiilor care se nasc cu probleme de auz. Cu cât constientizăm mai din timp problema cu atât şansele de a dobândi auzul şi vorbirea normală sunt mai mari”, declară Sönke Martin, Reprezentant Cochlear în România.

Dintre cei 18,336 de nou-născuţi care au participat la acest studiu, 178 au fost detectaţi cu ”REFER” (persoane încadrate într-un grup de risc necesitând verificarile ulterioare) şi 11 copii au fost diagnosticaţi cu deficienţe de auz neurosenzoriale. 4.600 dintre nou-născuţi au fost monitorizaţi telefonic, dintre care 3 copii au fost evaluaţi auditiv, iar 2 dintre ei au primit diagnosticul de pierdere a auzului neurosezorial.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult