3 din 4 copii români până în 5 ani au carii dentare. Ce se (poate) face?

Lipsa informaţiilor, lipsa pastei de dinţi şi a periuţei, dar şi lipsa serviciilor medicale stomatologice decontate de stat afectează grav sănătatea orală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 din 4 copii români până în 5 ani au carii dentare. Ce se (poate) face?
3 din 4 copii români până în 5 ani au carii dentare. Ce se (poate) face?, foto Asociaţia Merci Charity

În perioada 1 iulie 2019 – 29 februarie 2020 primul cabinet stomatologic mobil din România, cabinet al asociaţiei Merci Charity, va ajunge la aproape 1.000 de copii din comunităţi rurale defavorizate din judeţul Tulcea şi copii cazuri sociale din Bucureşti pentru a asigura în mod gratuit prevenţie şi tratament stomatologic.

În ultimul an, în România se vorbeşte din ce în ce mai des despre prevenţie, însă pe lângă însuşirea informaţiilor este important ca fiecare dintre noi să se spele pe dinţi corect, să meargă la controale stomatologice de rutină. Din păcate în acest moment, nu orice copil din România are acces la aceste servicii în condiţiile în care în mediul rural funcţionează doar 13% din totalul cabinetelor de medicină dentară, iar numărul medicilor dentişti de la sate este de 7 ori mai mic comparat cu mediul urban.

Copiii români se confruntă cu carii dentare de mici

În România, 3 din 4 copii cu vârste între 5 şi 13 ani au carii la dinţii temporari şi 4 din 10 copii de până în 13 ani au carii la dinţii definitivi, situaţie care arată o lipsă a igienei orale. Peste 80% din copiii de la sate nu au fost niciodată la medicul stomatolog. România este pe locul 9 în Europa la numărul de cazuri noi de cancere ale buzelor şi cavităţii bucale. În Tulcea, nu există niciun cabinet de medicină dentară în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Tulcea în peste 74% dintre comune.

960 de copii cu vârste între 4 şi 14 ani vor ajunge la dentist pentru prima oară

Scopul proiectului “Educaţie orală, prevenţie şi nutriţie pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluţă” este îmbunătăţirea stării sănătăţii orale a 960 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani din comunităţi marginalizate din judeţul Tulcea şi din Bucureşti prin intervenţii de profilaxie orală derulate în cabinetul stomatologic mobil (consult, periaj dentar profesional, sigilări dentare, tratament non-invaziv) şi derularea în 16 şcoli a unui curs de igienă orală şi nutriţie corectă, cu demonstraţie şi exersare a periajului dentar cu  sprijinul medicilor dentişti voluntari. Copiii vor primi gratuit pastă de dinţi, periuţă şi cartea pentru copii “Ghid de nutriţie povestit”. 
Proiect derulat de asociaţia Merci Charity Boutique şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări: