Gata! Toamna isi intra incet, incet in drepturi. Asa ca de peste tot se arata oportunitati super gustoase. Vorbim despre fructele si legumele dulci de sezon, din care ar trebui sa consumati cate o portie in fiecare zi. In felul acesta, va pregatiti optim organismul pentru iarna, iar infectiile sezonului rece vor fi tinute la distanta. De asemenea, toamna aveti fructele si legumele cele mai bogate in antioxidanti, extrem de eficiente in lupta pentru prevenirea cancerului.
Alegeti fructele si legumele de sezon ca sa va bucurati de toate beneficiile naturii – iata recomandarea nutritionistilor. Iar dintre toate sezoanele, toamna se dovedeste cea mai bogata.
Sa incepem cu piersicile. In aceasta perioada apar si piersicile salbatice, provenite din pomi nealtoiti. Le puteti gasi in piata. Sunt mai mici decat piersicile de iulie, mai pufoase si cu o culoare rosiatica. Aspectul lor nu e tocmai comercial, dar gustul – senzational. Au un continut mare de vitamina C, dar si vitaminele B si ajuta fluidele corpului sa se mentina alcaline. Se stie ca inflamatiile si apoi bolile apar daca aceste fluide sunt acide. Din acest motiv, dar si pentru cantitatea de antioxidanti mare pe care o contin, piersicile sunt un remediu ideal antiimbatranire. Le puteti folosi si extern, pentru ten. Sunt un remediu eficient impotriva ridurilor.
Gutuile s-au dovedit fructele cele mai bogate in vitamine si minerale, cu un continut ridicat in vitaminele A, B, C, in calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier. De asemenea, daca alegeti sa mancati gutuia intreaga, inclusiv cu samburi, va bucurati de un antibacterian puternic indicat in special in infectiile gatului sau in cele respiratorii. De altfel, daca le pastrati si pentru iarna (la rece, invelite in hartie) puteti inlocui medicamentele de sinteza destinate durerilor de gat cu aceste fructe.
Alte fructe ideale care apar toamna sunt strugurii. Acestia se consuma separat de restul meselor, deci nu ca desert. De altfel, asa se mananca toate fructele, intr-o masa separata, astfel incat organismul sa le digere si sa le asimileze optim.
Un studiu recent arata ca resveratrolul, un compus care prelungeste viata, se afla din abundenta in struguri. Aceeasi substanta are rolul de a combate obezitatea, asa ca nu mai blamati strugurii pentru ca sunt dulci, mai ales daca urmati o cura de slabire. In plus, maresc cantitatea de apa din organism si contribuie la curatarea colonului, iar ficatul e ajutat sa functioneze optim.