4 februarie, Ziua Mondială a Cancerului: măsuri pentru a îmbunătăţi depistarea din timp a cancerului

Data de 4 februarie este marcată de Ziua Mondială a Cancerului, zi fondată de Uniunea Internaţională de Control al Cancerului.
  • Publicat:
4 februarie, Ziua Mondială a Cancerului: măsuri pentru a îmbunătăţi depistarea din timp a cancerului
FOTO: 123rf.com

Data de 4 februarie este marcată de Ziua Mondială a Cancerului, zi fondată de Uniunea Internaţională de Control al Cancerului (UICC). În acest an, obiectivele sunt de a creşte gradul de conştientizare în privinţa prevenirii şi depistării cancerului încă din stadiul incipient, a testelor de screening şi diagnosticului pentru a creşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor. Sub motto-ul ”Sunt şi voi fi”, azi, Ziua Mondială a Cancerului, condusă de UICC, aspiră către inspirarea şi încurajarea indivizilor, a comunităţilor de sănătate şi guvernelor să îmbunătăţească accesul la detectarea preventivă, screening şi diagnoză.

În anul 2018 au fost depistate peste 18 milioane de cazuri noi de cancer, dintre care 5 milioane au fost de cancer la sân, cervical, colorectal şi oral, care ar fi putut fi depistate din timp şi tratate eficient. Detectarea din timp a cancerului, screening-ul şi diagnosticul s-a demonstrat că pot creşte semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor, dar şi calitatea vieţii, precum şi reducerea semnificativă a costurilor şi complexităţii tratamentelor împotriva cancerului.

”Anul acesta de Ziua Mondială a Cancerului ne dorim ca oamenii să ştie că multe dintre tipurile de cancer pot fi controlate şi chiar vindecate, în special dacă sunt detectate şi tratate cât mai devreme posibil. Detectând cancerul în formă incipientă, sesizăm cea mai bună oportuniatate de a preveni milioane de decese în întreaga lume”, explică Dr. Cary Adams, CEO UICC.

Depistarea din timp, screening-ul şi diagnosticul cresc rata de supravieţuire

Majoritatea tipurilor de cancer sunt vulnerabile atunci când sunt depistate din timp. Depistarea în fază incipientă, mai ales când se administrează tratamentul potrivit, duc la creşterea şanselor de supravieţuire decât atunci când cancerul se află în stare avansată, iar tumoarea s-a răspândit în corp. În Statele Unite, rata de supravieţuire de cinci ani, în cazul femeilor diagnosticate cu cancer cervical în stadiu avansat sunt de doar 15% comparativ cu 93% atunci când este depistat în fază incipientă şi nu s-a răspândit în corp. În India, un studiu realizat printre femeile din mediul rural, diagnosticate cu cancer cervical, s-a descoperit că rata de supravieţuire +cinci ani este de 9%, aflat în stadiul IV, comparativ cu diagnosticarea în stadiul incipient, care este de 78%.

Depistarea din timp, screening-ul şi diagnosticul ajută la reducerea costurilor tratamentelor

Diagnosicarea din timp poate reduce semnificativ costul tratamentului. Studiile arată că în ţările cu un venit mare, costurile tratamentelor pentru cancerul în fază incipentră sunt de două până la patru ori mai mici decât tratarea cancerului în stadiu avansat. Un studiu din Statele Unite estimează o economisire de 26 de miliarde de dolari pe an, în cazul tratamentelor pentru cancerul aflat în fază incipientă. Pe lângă acest apsect, milioane de cazuri de cancer sunt depistate târziu, ceea ce duce la necesitatea tratamentelor complexe şi costisitoare, diminuând calitatea vieţii.

Fiecare individ se loveşte de anumite bariere fizice, psihice şi socio-economice atunci când vine vorba de detectarea din timp a cancerului. Cele mai comune sunt vârsta, sexul şi sentimentele de teamă şi jenă.

Vârsta poate influenţa capacitatea unui individ de a înţelege şi comunica simptomele cancerului în stadiu incipient, copiii fiind cei mai vulnerabili. În general, cancerele în rândul celor mici sunt cele mai tratabile forme de cancer- 80% dintre cancerele diagnosticate în rândul copiilor sunt vindecate dacă sunt diagnosticate şi tratate din timp.

Teama este şi ea un factor din cauza căruia oamenii nu caută ajutor medical sau nu se interesează de programele de screening pe care le pot face. În 2008, într-un raport din Marea Britanie s-a descoperit că 1 din 4 persoane nu cer ajutor medical după ce descoperă un potenţial simptom al cancerului de teama diagnosticului. Pentru a schimba aceste comportamente, creşterea conştientientizării asupra cancerului poate ajuta la realizarea individului a importanţei diagnosticării din timp şi a încurajării de a cere ajutorul. Această conştientizare poate creşte şi cu ajutorul doctorilor, asistenţilor sau a altor specialişti pentru a îmbunătăţi detectarea cancerului în stadiu incipient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: