4 greșeli pe care le fac românii în Postul Crăciunului și care duc la îmbolnăvirea ficatului

Evitați aceste greșeli alimentare în Postul Crăciunului! Vă încărcați ficatul cu grăsime, colesterolul crește și puteți chiar să luați în greutate.
  • Publicat:
4 greșeli pe care le fac românii în Postul Crăciunului și care duc la îmbolnăvirea ficatului
Sursa foto: Shutterstock

Suntem în Postul Crăciunului, prilej numai bun să facem puțină ordine în alimentație și să mai rărim sau chiar eliminăm carnea o perioadă din meniu. Din păcate însă, mulți români care țin post fac anumite greșeli de alimentație care le pun în pericol sănătatea. Astfel, în loc să ofere organismului posibilitatea să se regenereze, anumite alimente de post încarcă și mai mult ficatul cu grăsime. 

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, cele mai mari 4 greșeli pe care le fac românii în timpul postului sunt următoarele.

Prea multă mâncare

Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale până nu te mai poți ridica de la masă.

Consum excesiv de alimente procesate

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.

Prea multe dulciuri

Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le „ruginesc”.

Exces de sare și ulei

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul, crește tensiunea. Mai mult, studii recente arată că excesul de sare crește nivelul de cortizol și ne face mai nervoși, mai stresați. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.

Pe de altă parte, obiectivele care trebuie atinse în post, potrivit medicului nutriționist, sunt:

  • creșterea consumului de legume proaspete sau congelate – cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine
  • hidratare optimă – beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.
  • pauze alimentare 5-6 ore între mese – așa îi dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară
  • redimensionarea porțiilor și moderația vizavi de cantitatea de mâncare consumată – produsele de post mâncate pe săturate duc rapid la îngrășat, din făinoase și grăsime organismul face rapid kilograme în plus

„Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă țineți post cu adevărat, nu trebuie să vă ridicați sătui de la masă”, a încheiat medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: