40.000 de fete din România vor primi vaccin anti cancer col uterin gratuit

Conform statisticilor 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieții lor. Unele tulpini au risc de cancer de col uterin
  • Publicat:
40.000 de fete din România vor primi vaccin anti cancer col uterin gratuit
Folosirea prezervativului, limitarea numărului partenerilor sexuali, controalele ginecologice regulate, testul Papanicolau, vaccinarea anti-Hpv - metode pentru prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinul anti-Hpv trebuie reluat la fiecare 10 ani.

Ministerul Sănătății a anunțat că în România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate pierd lupta cu boala. Vaccinarea anti HPV, sexul protejat de prezervativ, limitarea numărului partenerilor sexuali reprezintă metode de proctecție.

 

În anul 2021, Ministerul Sănătății va continua campania de vaccinare împotriva HPV în cadrul Programului Național de Vaccinare. În acest an, Ministerul Sănătății urmează să achiziționeze aproximativ 40.000 de doze de vaccin pentru imunizarea fetelor cu vârste între 11 și 14 ani pentru care părinții sau reprezentanții legali au solicitat, în anii 2019 și 2020, vaccinarea la cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea împotriva HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare este gratuită pentru fetele care au între 11 și 14 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților.

Organizația Mondială a Sănătații a adoptat strategia globală prin care să grăbească eliminarea cancerului de col uterin pentru perioada 2020–2030

Strategia globală are ca obiective:

  • 90% dintre fete au fost vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani.
  • 70% dintre femei sunt supuse unui test de înaltă performanță până la 35 de ani și din nou până la vârsta de 45 de ani.
  • 90% dintre femeile identificate cu boli de col uterin primesc tratament (90% dintre femeile cu leziuni precanceroase tratate; 90% dintre femeile cu cancer invaziv primesc tratament).

 

Urmărește CSID.ro pe Google News