Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Texas arată că 40% din pacienții care au murit de COVID în America sufereau de diabet de tip 1 sau 2 care nu era tratat corespunzător. Potrivit medicilor, diabetul este frecvent asociat cu obezitatea și hipertensiunea, factori de risc majori implicați în apariția complicațiilor care duc la decesul pacienților infectați cu noul coronavirus.
În Statele Unite, ca de altfel și în România, se estimează că cel puțin una din zece persoane suferă de diabet.
Pacienții cu diabet care au murit de COVID în SUA și care nu urmau un tratament adecvat pentru boala lor au dezvoltat forme grave ale bolii și au necesitat spitalizare de lungă durată, prezentând totodată o rată de mortalitate ridicată, arată același studiu. De asemenea, în rândul pacienților vindecați, timpul necesar recuperării a fost mult mai îndelungat la persoanele cu diabet, spune dr. Sudep Bajpeyi, cercetător la Universitatea din Texas.
Spre comparație, pacienții cu niveluri normale sau mai scăzute ale glicemiei au prezentat forme mai ușoare de COVID și un risc mai mic de a dezvolta complicații amenințătoare de viață.
Diabetul și COVID-19 sunt boli inflamatorii care cresc semnificativ riscul de apariție a cheagurilor de sânge, care pot duce la infarct sau accident vascular cerebral.
Rezultatele studiului se bazează pe monitorizarea a 369 de pacienți infectați cu noul coronavirus și spitalizați la Centrul Medical Universitar El Paso din Texas.
Cercetătorii au împărțit pacienții în 3 grupuri: unul cu valori normale ale hemoglobinei glicate (HbA1C), altul cu prediabet și altul cu diabet diagnosticat. La rândul lor, pacienții cu diabet diagnosticat au fost împărțiți în 2 grupuri: unul care urma tratament adecvat, altul format din pacienți care nu luau medicamentele prescrise de medic.
Astfel, am descoperit că pacienții cu diabet scăpat de sub control au prezentat mai multe complicații și un risc mai mare de a muri de COVID. Alimentația dezechilibrată, lipsa de mișcare, fumatul, dar și accesul îngreunat la tratamentul pentru boli cronice au constituit factori de risc în apariția complicațiilor ce au determinat decesul pacienților diagnosticați cu diabet și COVID, spune dr. Bajtayi.
Din cauza evitării mersului la medic și, implicit, a întârzierii diagnosticului de diabet, precum și a lipsei tratamentului adecvat, medicii se așteaptă la o creștere masivă a cazurilor de complicații și chiar decese cauzate de diabet sau alte boli cronice.
Pentru a reduce riscul de a muri de COVID, pacienții cu diabet sunt sfătuiți să se vaccineze și să urmeze tratamentul recomandat de medic pentru a ține sub control nivelul glicemiei. De asemenea, se recomandă respectarea regimului alimentar, renunțarea la fumat și mișcarea zilnică.
Sursa: utep.edu