43% dintre români consideră pisica parte din familie

Pisica este un animal care îi transformă pe stăpâni.
  • Publicat:
43% dintre români consideră pisica parte din familie

Pisica este parte din familie, cel puțin asta susțin 43% dintre români într-un studiu realizat recent de o companie care produce hrană pentru pisici. Studiul dezvăluie și profilul deținătorilor de pisici.

Studiul realizat în mai 2023 pe un eșantion de 1010 persoane arată care sunt beneficiile traiului alături de feline. Cei mai mulți dintre respondenți (71%) sunt de părere că viața lor s-a îmbunătățit considerabil de când au pisică, în timp ce mai mult de jumătate (61%) spun că nu își mai pot imagina viața fără ea.

 

Săpânii de pisică, firi mai atente, calme și creative

 

Rezultatele cercetării arată că percepția generală a românilor asupra iubitorilor de feline este una pozitivă, 64% dintre respondenți având o părere bună despre persoanele cu pisici – de cele mai multe ori, acestea sunt văzute ca persoane mai atente (56%), calme (43%) și creative (38%).

Similară este și percepția iubitorilor de feline despre ei înșiși – aceștia caracterizându-se ca fiind persoane mai atente (60%), dar și mai active (50%), organizate (49%) și independente (41%).

„ Noi, cei care conviețuim cu pisicile, am putea să învățăm de la acestea cum să trăim în timpul prezent, adică în AICI și ACUM” menționează Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician și psihoterapeut.

 

Pentru deținători, pisica este parte din familie

 

Deși este o fire independentă, pisica creează o legătură specială cu părintele biped. La fel este și în cazul oamenilor, 43% dintre respondenții care au pisică afirmând că aceasta este parte din familie, în timp ce 24% o consideră un animal de companie. La polul opus, doar 13% au spus că nu au creat o legătură specială cu felina lor.

Comparativ cu media generală, românii cu vârsta între 55-64 ani, dar și 18-24 ani consideră în procent mai mare (52%, respectiv 46%) că pisicile fac parte din familia lor.

„Studiul Harvard despre fericire (1938-2018), desfășurat timp de 80 de ani și considerat cel mai important studiu longitudinal, intitulat „Despre viața bună și cum să o trăim” evidențiază ca principiu de viață faptul că relațiile bune ne mențin mai sănătoși și mai fericiți. În cadrul suportului social ca factor important pentru starea de bine a oamenilor sunt enumerate relațiile pe care le avem cu familia, prietenii, vecinii, colegii de serviciu și/sau animalele de companie (care pot funcționa uneori ca substitut pentru ființa umană). Prin urmare, pisica este văzută ca membru cu drepturi depline în cadrul familiei și/sau companion pentru oamenii singuri” adaugă Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician și psihoterapeut.

 

Traiul alături de feline are multiple beneficii

 

Pisicile reprezintă un angajament pe termen lung, timp în care dezvoltă legături emoționale puternice cu membrii familiei și reușesc să ajungă la inima acestora.

 

71% dintre respondenții cu feline au spus că viața lor s-a îmbunătățit odată cu venirea pisicii în casa lor, în timp ce 26% nu au remarcat nicio schimbare. De asemenea, peste jumătate dintre aceștia (61%) au spus că nu își mai pot imagina viața fără pisica lor, ceea ce demonstrează faptul că felinele sunt companioni minunați.

 

Conviețuirea cu o pisică are, de asemenea, numeroase beneficii. Conform studiului 74% dintre românii care au pisică sunt de părere că pisicile contribuie la reducerea stresului și au un efect calmant atunci când sunt mângâiate.

 

72% spun că au parte de distracție împreună și 70% consideră felinele un bun companion în viața de zi cu zi. Printre celelalte beneficii ale traiului alături de o pisică, românii consideră protejarea împotriva rozătoarelor, responsabilizarea, dar și îmbunătățirea calității vieții.

„Viața alături de animale are un rol important atât în contextul socio-uman, cât și în cel psihologic, încă de la apariția speciei noastre. În lumina studiilor din literatura de specialitate, dar și potrivit propriilor cercetări în calitate de psiholog clinician pot afirma că prezența pisicilor poate crește starea de bine psihologică și aduce beneficii precum confortul, compania, atașamentul, comportamentul prosocial, ameliorarea imaginii de sine. Conviețuirea cu pisicile oferă oamenilor posibilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru o altă ființă, mijlocind totodată dezvoltarea afectivității, sensibilității și empatiei. Prin interacțiunea cu pisicile, oamenii au oportunitatea de a învăța, de a exersa și de a fi motivați să aibă grijă de cineva. Legătura om-animal are un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltării sociale, emoționale, comportamentale și cognitive a oamenilor. Promovarea compasiunii și empatiei față de pisici poate avea implicații importante pentru comportamentul prosocial față de semeni, întrucât empatia orientată către animale se poate generaliza la empatia orientată către om – condiție esențială a umanismului” concluzionează specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult