5 alimente pe care românii le cred sănătoase, dar nu sunt deloc. Expertiza faimoasei Dr. Mijin Brown

  • Publicat:
5 alimente pe care românii le cred sănătoase, dar nu sunt deloc. Expertiza faimoasei Dr. Mijin Brown

Un doctor a dezvăluit pe rețelele sociale o listă de cinci alimente considerate de mulți ca fiind sănătoase, dar care pot ridica mult și rapid glicemia.

În videoclipul care a strâns peste 1 milion de vizualizări, Dr. Mijin Brown explică printre altele, că sucul de fructe ar putea fi mai puțin sănătos decât cred oamenii din cauza conținutului său ridicat de zahăr.

O creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge ar putea fi cauzată de consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat. Asta face ca pancreasul să elibereze mai multă insulină, crescând astfel apetitul și favorizând supraalimentarea.

„Motivul pentru care aceste alimente nu sunt atât de sănătoase este pentru că au un impact glicemic uriaș după ce le consumi. Cu cât acest impact este mai mare, cu atât și impactul insulinei este mai mare, iar asta nu e bine deoarece poate duce la rezistența la insulină, care este cauza principală a bolilor legate de stilul de viață”, a explicat Dr. Brown.

Cinci alimente considerate sănătoase, care se pot transforma într-unele periculoase pentru cei care au probleme cu glicemia

Sucul de fructe

Unele sucuri de fructe au mai mult zahăr în ele decât o doză de suc carbogazos. „Chiar și varietățile neîndulcite au circa 26 de grame de carbohidrați, adică aproape șase lingurițe de zahăr, și foarte puține fibre”, a spus Dr. Brown.

Unele fructe

Pentru cei care au probleme cu glicemia, unele fructe sunt destul de periculoase. Mango, ananasul, bananele și strugurii sunt pline de zahăr și ar trebui tratate ca desert.

„Fructele de astăzi, chiar și legumele, nu mai sunt ca pe vremuri. Cele mai multe erau mici, fibroase și nu foarte dulci, dar cele de azi sunt o nebunie. Au fost concepute pentru a fi mai mari, mai dulci și mai puțin fibroase, toate acestea având un impact negativ asupra nivelului de zahăr din sânge”, a punctat Dr. Brown.

Laptele de ovăz

Acest înlocuitor de lapte NU este cea mai bună alegere. „Un pahar cu lapte de ovăz are 15 grame de carbohidrați, și nu vorbim despre acele varietăți cu zahăr adăugat. Să nu mai menționez și că multe dintre tipurile din comerț sunt făcute cu conservanți, agenți de îngroșare sau emulgatori. Niciunul dintre aceștia nu este bun pentru sănătatea intestinală sau pentru sănătatea noastră generală”. 

Fulgii de ovăz

„O altă opțiune controversată, care este recomandată în mod obișnuit diabeticilor ca find sănătoasă sunt fulgii de ovăz. Unul dintre motivele pentru care sunt recomandați sunt faptul că reprezintă o sursă de fibre. O cană cu fulgi de ovăz are aproximativ opt grame de fibre, dar 62 de grame de carbohidrați”, susține dr. Midge. Pentru cei care preferă, însă, acest produs, recomandă să-i aleagă pe cei fără zahăr adăugat sau arome.

Orezul expandat

Rondelele de orez, considerate în general o gustare sănătoasă, au într-adevăr un număr scăzut de calorii, dar pot avea foarte puține fibre și până la 14 grame de carbohidrați.

Citește și: 10 idei de gustări sănătoase pentru diabetici

FOTO: Instagram

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian