În România, aproximativ 3,4 milioane de oameni prezintă afecțiuni oftalmologice, adică aproape unul din cinci oameni din totalul populației. Dintre aceștia, aproape 60.000 sunt orbi. De asemenea, țara noastră are, conform celui mai recent studiu, peste 1,5 milioane de adulți care trăiesc cu diabet.
Diabetul duce adesea la o serie de complicații, inclusiv afecțiuni oftalmologice, cum ar fi retinopatia diabetică. Uneori afectează ambii ochi și, dacă nu este tratată la timp, duce la o scădere treptată și progresivă a vederii, chiar până la pierderea acesteia.
Printre afecțiunile cu impact major asupra vederii și care pot fi ținute sub control prin vizite regulate la medicul oftalmolog se numără degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară, și edemul macular diabetic.
Este principala cauză de pierdere a vederii centrale la persoanele de peste 55 de ani. Degenerescența maculară legată de vârstă (forma neovasculară) este o boală nedureroasă, care avansează atât de lent încât persoana în cauză nu își dă seama că își pierde vederea.
Boala începe de obicei la un ochi, iar cel de-al doilea este, de asemenea, foarte probabil să fie afectat mai târziu.
Degenerescenţa maculară legată de vârstă are două forme: uscată – cea mai frecventă variantă a bolii, afectează 90% dintre pacienți și are o progresie lentă, în măsura în care pierderea vederii rămâne limitată; umedă – mai puțin răspândită (afectează 10% dintre pacienți), dar foarte severă (în 80% dintre cazuri, vederea centrală se deteriorează rapid).
Se estimează că 196 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu degenerescență maculară legată de vârstă.
Este o consecință a retinopatiei diabetice, cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat, care poate duce la pierderea vederii centrale.
Edemul macular diabetic este principala cauză de orbire la nivel global pentru populația activă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la pierderea completă a vederii centrale.
Societatea Română Retina dorește să crească nivelul de conștientizare în rândul populației cu privire la aceste afecțiuni, precum și să încurajeze pacienții să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog, încă de la primele simptome.
„Mulți dintre pacienții cu aceste afectiuni sunt diagnosticați într-un stadiu tardiv, când se prezintă la un consult oftalmologic, din cauza deteriorării vederii. Diagnosticarea precoce, printr-un consult amănunțit, și tratarea timpurie a acestor afecțiuni ar încetini considerabil evoluția lor și scăderea progresivă a vederii centrale.
Prin campania Ajută-ți ochii să lupte pentru recâștigarea vederii, Societatea Română Retina dorește să ridice nivelul de conștientizare în rândul populației despre simptomele acestor afecțiuni, precum și să încurajeze pacienții să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog, încă de la primele simptome. Astfel, pot preveni pierderea ireversibilă a vederii centrale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Florian Baltă, UMF Carol Davila București, Președintele Societății Române Retina.
Scopul acestei campanii de conștientizare este de a aduce în atenția românilor faptul că următoarele simptome ar putea indica o posibilă afecțiune oculară:
Toate acestea sunt semnale de alarmă pe care trebuie să le luăm în seamă, deoarece diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat pot preveni avansarea bolilor de ochi și pot contribui la menținerea unei vederi sănătoase. Este indicat să fie consultat medicul imediat ce sunt observate aceste simptome de mai sus.
„Pacienții care suferă de aceste două afecțiuni văd liniile drepte curbate și/sau pete negre în zona centrală a vederii (de asemenea pot percepe distorsionat culorile și forma obiectelor). Marea majoritate dintre ei au peste 55 de ani, iar corelația cu o afecțiune diabetică de lungă durată sau inadecvat controlată este des întâlnită. Dacă nu sunt tratate după apariția primelor simptome, aceste afecțiuni pot duce la pierderea completă si ireversibilă a vederii centrale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Horia T. Stanca, UMF Carol Davila București, Secretar General al Societății Române Retina.
Bolile retinei constituie o problemă de sănătate considerabilă la nivel global, în contextul creșterii și îmbătrânirii populației în toată lumea. Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume au afecțiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost încă diagnosticate ori tratate.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Prevenirea Orbirii, numărul persoanelor cu risc de pierdere a vederii este în creștere cu 55%, ceea ce se traduce în aproximativ 600 de milioane de noi persoane cu risc de pierdere a vederii în următorii 30 de ani.
Surse:
International Agency for the Prevention of Blindness: Country – The International Agency for the Prevention of Blindness (iapb.org)
The Diabetic Retinopathy Barometer Report: dr-barometer-romania-report.pdf (drbarometer.com)
WHO, World Report on Vision, 2019: https://www.who.int/publications-detail/world-report-on-vision