Creșterea în greutate inexplicabilă este o problemă frecventă și frustrantă, mai ales când dietele și exercițiile nu dau rezultate. Hormonii joacă un rol esențial în regimul nostru metabolic și în modul în care corpul nostru depozitează grăsimea.
Dr. Pranav Vyas, chiropractician și acupuncturist, împărtășește 5 semne care arată că dezechilibrele hormonale ar putea fi cauza îngrășării tale. Iată care sunt acestea!
Hormonii, cum ar fi cortizolul (hormonul stresului) și insulina, influențează depozitarea grăsimii. Un nivel ridicat de cortizol, care apare adesea în perioade de stres cronic, poate duce la acumularea de grăsime abdominală. În plus, rezistența la insulină (un alt dezechilibru hormonal frecvent) poate favoriza creșterea în greutate, mai ales în zona trunchiului.
Hormoni precum grelina (hormonul foamei) și leptina (hormonul sațietății) pot fi dezechilibrați din cauza stresului, unei diete nesănătoase sau a unei afecțiuni hormonale precum Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP). Aceste fluctuații ale apetitului pot duce la pofte intense pentru alimente nesănătoase, precum zahărul și carbohidrații rafinați, care favorizează creșterea în greutate.
Un dezechilibru al hormonilor tiroidieni (hipotiroidismul) poate cauza oboseală cronică și probleme de somn. Dacă te simți epuizat(ă) chiar și după o noapte întreagă de somn și nu ai energie pentru a face activitățile zilnice, acest lucru poate fi legat de o problemă tiroidiană, iar scăderea activității tale fizice poate contribui la creșterea în greutate.
Pierderea masei musculare din cauza hormonilor este un fenomen real și destul de frecvent, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă sau în contextul unor afecțiuni hormonale. Hormonii sunt esențiali pentru menținerea echilibrului metabolic, pentru sinteza proteinelor și pentru funcționarea corespunzătoare a mușchilor. Când există un dezechilibru hormonal, acesta poate influența negativ creșterea și menținerea masei musculare.
Dacă observi că grăsimea se acumulează mai mult pe părțile inferioare ale corpului, cum ar fi coapsele și șoldurile, acest lucru ar putea indica un dezechilibru hormonal legat de estroge*. Femeile cu un exces de estrogen pot experimenta acest tip de depozitare a grăsimii. În plus, hormonii de stres (cortizol) pot influența, de asemenea, modul în care grăsimea se distribuie în corp.
„Dacă aveți oricare dintre acestea sau o combinație a unora dintre acestea, ei bine, atunci este normal să priviți hormonii ca sursa problemelor de greutate”, a spus Vyas pe TikTok.
@dr.vyas.health Trouble losing weight? 5 signs that the problem maybe hormone related. #weightloss #hormones #hormoneimbalance #tiptok #losefat #health #momsover30 #womenshealth #hormonehealth #doctorsoftiktok #momsoftiktok #functionalmedicine #holistichealth ♬ Hello Gentle Breeze – Official Sound Studio
Dacă nu mai reușești să pierzi în greutate chiar și cu diete și exerciții regulate, este posibil ca hormonii să fie un factor major, spune nypost.com. Iată ce poți face în cazul acesta:
Un specialist va putea evalua dacă există dezechilibre hormonale și îți va recomanda analize pentru a verifica nivelurile hormonale (tiroidieni, insulină, estrogen, testosteron, cortizol etc.). Este important să identifici cauza principală a problemei.
Dacă dietele nu funcționează, ar putea fi necesar să reglezi tipul de alimente pe care le consumi:
Sursă foto: Shutterstock.