650 de copii din judeţele sărace au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite

Salvaţi Copiii Romania au mobilizat părinţii din cele două comune pentru a identifica copiii din familiile defavorizate şi au căutat medici dentişti care să se implice voluntar în proiect. Astfel, 650 de copii cu vârste între 3 şi 14 ani au putut beneficia de tratamente gratuite.
  • Publicat:
650 de copii din judeţele sărace au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite

650 de copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani din comunele Gorbăneşti (judeţul Botoşani) şi Dumeşti (judeţul Vaslui) au beneficiat de consult dentar şi tratamente stomatologice. În unele cazuri, copiii au fost duşi la cabinetul stomatologic cu microbuzul şcolii sau chiar cu căruţe, pentru tratamente gratuite. Unii dintre copii nu au avut niciodată periuţă de dinţi.

Prin coordonatorii locali, Salvaţi Copiii Romania au mobilizat părinţii din cele două comune pentru a identifica copiii din familiile defavorizate şi au căutat medici dentişti  care să se implice voluntar în proiect. Astfel, 650 de copii cu vârste între 3 şi 14 ani au putut beneficia de tratamente gratuite:

  • Înainte de începerea tratamentelor stomatologice (în prima şedinţă), copiii au beneficiat de periaj dentar, unii dintre ei necesitând periaj şi la finalul şedinţelor.
  • Au fost realizate 1.102 obturaţii de carii pe dinţi definitivi
  • 426 obturaţii de carii pe dinţi temporari
  • 106 sigilii dentare
  • 164 extracţii de dinţi temporari
  • 25 intervenţii de urgenţă în cazuri de infecţii gingivale grave

Principalele cauze identificate pentru problemele dentare ale copiilor din proiect:

placa bacteriană: copiii se spală pe dinţi o dată la câteva zile, mulţi dintre ei însă nu au avut nicioadată pastă şi periuţă de dinţi şi nu ştiu să efectueze un periaj dentar;
– alimentaţia bogată în carbohidraţi şi dulciuri;
– nivelul scăzut al educaţiei părinţilor;
– lipsa timpului acordat copiilor: părinţii nu acordă atenţie dinţilor temporari.

Mobilizarea generală în cele două comunităţi pentru tratamente gratuite

Cele două comunităţi s-au mobilizat pentru ca fiecare copil să aibă o şansă la un tratament gratuit: directorul şcolii din Gorbăneşti a pus la dispoziţie microbuzul şcolii şi a dus, după ore, copiii la cabinetul stomatologic. Copiii care merg la grădiniţe au fost duşi cu căruţa de săteni pentru a prinde un loc pe scaunul stomatologului.

Judeţele Vaslui şi Botoşani sunt printre cele mai sărace judeţe din ţară. Oamenii de aici se bazează pe ajutoare sociale, dacă au reuşit pe parcursul timpului să îşi păstreze toate actele, dar de cele mai multe ori trăiesc din ce produc în propriile gospodării, cu resurse financiare limitate.

La fel ca în multe sate din Moldova, în Gorbăneşti (judeţul Botoşani) şi Dumeşti (judeţul Vaslui) populaţia adultă este plecată în străinătate, lăsând copiii împreună cu bunicii. Cu toate grijile şi îndatoririle zilnice gospodăreşti şi de elevi, nu le mai rămân nici timp, nici bani pentru sănătatea orală. Mulţi dintre copii s-a dovedit că nu au avut niciodată o periuţă personală de dinţi.

Situaţia sănătăţii orale a copiilor la nivel naţional

Programul a fost creat ca răspuns la concluziile celui mai recent studiu cu privire la nivelul foarte scăzut de sănătate orală a copiilor , care arată că 75% dintre copiii între 5 şi 13 ani incluşi în studiu au carii pe dinţii de lapte, în timp ce 3/4 din dinţii temporari afectaţi prezintă carii neglijate, care nu sunt tratate.
Medicii dentişti subliniază că orice problemă de sănătate orală netratată, inclusiv la copii, poate afecta starea generală de sănătate a organismului.

În continuare, studiul Zâmbeşte România mai arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală, în timp de 4 din 10 copii de până în 13 ani au deja carii pe dinţii definitivi, fapt îngrijorător dat fiind că unii dinţi definitivi încep să apară foarte devreme, la vârsta de 6 ani.
Aproape 90% din aceste carii sunt netratate. Incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă.

Urmărește CSID.ro pe Google News