Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, bronșiolita acută este o boală foarte frecventă și care, ca orice boală virală, trece de la sine, într-un număr variabil de zile, în formele necomplicate. Cu toate acestea, există situații când boala se poate agrava, pe fondul unor factori de risc. Bronșiolita extrem de gravă, cu risc vital, are niște semne de alarmă ce apar cu ore bune înaintea unei tragedii. Rareori tragediile vin din senin!
Medicul spune, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii, că toți sugarii (copiii cu vârstă mai mică de 1 an) ar putea, teoretic, să aibă o evoluție gravă în cazul unei maladii virale (bronșiolită, gripă, virus sincițial respirator VSR etc.), în special dacă:
Chiar dacă tusea și febra sunt simptome care îi alarmează pe majoritatea părinților, nu acestea sunt semnele formelor complicate de boli respiratorii.
Semnele și simptomele care evocă severitatea poartă numele de Sindrom Funcțional Respirator SFR sau detresă. Odată observate, acestea ar trebui să ducă imediat la consult medical.
Iată care sunt aceste 5 semne de gravitate la sugarul cu SFR:
De asemenea, unii copii foarte bolnavi fac cianoză (se învinețesc la față, buze, limbă, unghii etc.) sau fac pauze respiratorii – crize de apnee.
„Cu cât sunt mai multe elemente ale SFR la același episod de boală, cu atât poate fi mai grav. Gravitatea oricărei boli respiratorii la sugar (NU contează diagnosticul, analizele sau aspectul radiografiei) este evocată de prezența SFR.
Chiar dacă îi spunem bronșită, pneumonie, pneumonie interstițială, pneumopatie, bronșiolită, boală de căi aeriene inferioare etc., prezența SFR este un semn major de severitate”, conchide dr. Mihai Craiu.