75% din pacienții cu cancer pulmonar ajung la medic când boala nu mai poate fi tratată

Rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților cu cancer pulmonar în stadiu avansat de boală este de doar 4%. Descoperit la timp, cancerul de plămâni este curabil, rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților ajungând la 75%.
  • Publicat:
  • Actualizat:
75% din pacienții cu cancer pulmonar ajung la medic când boala nu mai poate fi tratată
Sursa foto: Shutterstock

Majoritatea pacienților cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în stadiile 3 și 4, când tratamentul nu mai este eficient. Screeningul pulmonar prin Computer Tomografie (CT) poate reduce rata de mortalitate prin identificarea bolii într-un stadiu timpuriu.

Cancerul pulmonar este una din cele mai răspândite și agresive forme de cancer, având drept cauză principală fumatul. Anual, circa 12.000 de români sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar trei sferturi dintre pacienți ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvați.

În Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, medicii atrag atenția asupra importanței screeningului persoanelor cu risc, pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar și creșterea șanselor de vindecare.

De ce este important screeningul pentru cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este cea mai letală afecțiune oncologică la nivel european, provocând mai multe decese anual decât cancerul de colon, de sân și de prostată combinate.

Gradul său ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea târzie a simptomelor (tuse persistentă, infecții toracice etc.), când afecțiunea deja a progresat semnificativ. Rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților în stadiu avansat de boală este de doar 4%.

În comparație, atunci când este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul pulmonar este curabil, rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților ajungând la 75%.

Screeningul reprezintă investigarea preventivă a sănătății plămânilor, cu scopul de a depista cancerul în faza precoce, când tratamentele pot avea rezultate mai bune și pot chiar vindeca boala, îmbunătățind calitatea vieții pacientului și reducând costurile medicale.

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, fumători activi sau celor care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

Cancerul pulmonar rămâne afecțiunea malignă cu cea mai ridicată rată de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive. Investigarea imagistică preventivă a persoanelor cu risc în combinație cu renunțarea la fumat ar putea salva multe vieți, reducând incidența acestei boli.

Este important ca pacienții să fie informați despre beneficiile screeningului pulmonar și, în urma consultului cu un medic specialist, să efectueze o investigație de computer tomograf (CT), afirmă Prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

În ce constă screeningul pulmonar?

Investigația cu eficiență demonstrată prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doză redusă de radiații. Aceasta are precizie de 4 ori mai ridicată decât o radiografie toracică în depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizează imagini detaliate ale țesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii.

O „pată” pe plămâni evidențiată imagistic indică prezența unui nodul pulmonar, care necesită monitorizare. În funcție de dimensiune și de evoluția ulterioară, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afecțiuni (formațiuni benigne, țesut cicatrizat în urma unei infecții etc.).

CT-ul este o investigație care utilizează radiații X pentru a obține imagini de înaltă rezoluţie ale organelor interne. În cazul screeningului pulmonar, doza de radiații folosită este cu 90% mai mică față de o examinare CT cu doză completă, riscul de a cauza apariția unui cancer fiind unul extrem de scăzut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: